S-a semnat “certificatul de naştere” al centurii metropolitane

Foto: Dan Bodea

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor, ai CNAIR şi ai primăriilor Cluj-Napoca, Floreşti, Gilău şi Apahida au semnat astăzi protocolul de asociere pentru realizarea documentaţiei necesare proiectului viitoarei centuri metropolitane.

“Astăzi semnăm certificatul de naştere al centurii metropolitane a Clujului. Prima etapă, care va fi realizată în 2018-2019, presupune realizarea tuturor studiilor şi documentaţiilor necesare.  Cea de–a doua etapă, 2020-2023, este faza efectivă de implementare şi de realizare a centurii. Această centură metropolitană are trei avantaje majore. În primul rând, oferă soluţii pentru descongestionarea traficului în municipiul Cluj-Napoca, în al doilea rând oferă soluţii pentru realizarea spitalului regional de urgenţă şi în al treilea rând dă şansa deblocării dezvoltării economice a Clujului, mai ales în ceea ce priveşte proiectele imobiliare blocate din cauza inexistenţei unor soluţii alternative de trafic”, a declarat primarul Emil Boc.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Mircea Biban a precizat că Guvernul sprijină acest proiect foarte important pentru descongestionarea traficului din Cluj dar şi pentru viitorul spital de urgenţă. “ Vreau să vă asigur de sprijinul meu şi de dorinţa mea de a realiza acest proiect. Personal, cred că există spaţiu să finanţăm acest proiect din fonduri europene. Important este să-l demarăm. După aceea vom găsi soluţii să îl implementăm”, a spus Mircea Biban.

“Acest proiect va beneficia de tot sprijinul tehnic pe care îl poate oferi CNAIR în derularea acestui obiectiv, astfel încât acesta să ajungă să fie implementat din fonduri europene. Vă asigurăm de tot suportul nostru tehnic în toate fazele acestui proiect, astfel încât să fie un succes. Vedem şi noi necesitatea centurii pentru că venim des în această zonă, pentru că avem în execuţie autostrăzi şi vedem ce trafic avem în municipiul Cluj-Napoca”, a spus cu acest prilej şi Ştefan Ioniţă, director CNAIR.

“Pentru noi era o mare problemă traficul foarte aglomerat pentru că în unele zile se făcea coadă din Gilău până în Floreşti şi de acolo până în Cluj-Napoca. Mă bucur că după aproape 20 de ani de primărie am ajuns să văd şi începutul acestei centuri”, a spus primarul Gilăului, Dumitru Sfârlea.

“Pentru comuna Apahida, deşi centura va avea un traseu mai scurt, este foarte importantă pentru că centura actuală nu mai face faţă. Vreau să spun că de la început nu s-a pus problema de a negocia, ci am acceptat acest proiect şi vom suporta partea din costuri care ne revine”, a precizat primarul din Apahida, Grigore Fati.

“Mă bucură faptul că la nivelul autorităţilor locale există această conlucrare, mai ales că acest proiect este de maximă importanţă pentru regiunea noastră”, a adăugat viceprimarul Floreştiului, Bogdan Pivariu.

Centura metropolitană va avea peste 38 de kilometri, iar pe raza municipiului Cluj-Napoca va urma traseul mai vechiului proiect al centurii de sud. “Traseul este de la nodul de autostrada A3 din Gilău, malul Someşului-Floreşti, sensul giratoriu de la Cora, pasaj suprateran până la Bucium în Mănăştur la linia de tramvai, după care centura de sud a Clujului, traversând Calea Turzii prin spate pe la Selgros, de acolo legătură directă cu Bulevardul Muncii care se lărgeşte la patru benzi. Se duce până la nodul de centură Apahida-Vâlcele”, a precizat primarul Emil Boc.

Practic astăzi s-a semnat protocolul de colaborare între cele patru primării şi CNAIR, dar şi acordul de asociere între cele patru primării pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a celorlalte documentaţii necesare pentru pregătirea autorizaţiei de construire a centurii.

Costurile acestei faze sunt estimate la 4 milioane de euro, iar primăriile le vor suporta proporţional cu suprafaţa pe care centura metropolitană traversează fiecare unitate administrativă. “Costurile se suportă proporţional, centura este cam jumătate pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, deci noi vom suporta circa jumătate din costuri, iar restul se împarte proporţional între celelalte primării”, a precizat primarul Emil Boc.

Centura metropolitană ar urma să coste circa 150 de milioane de euro, bani care pot fi atraşi din fonduri europene.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu