Rusia rupe relațiile diplomatice cu Ucraina

Soldaţi ruşi în Crimeea
Soldaţi ruşi în Crimeea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Reprezentantul permanent la ONU, Vitali Churkin, a anunţat că Federaţia Rusă Rupe oficial relaţiile diplomatice cu Ucraina şi că Moscova nu recunoaşte legitimitatea noii puteri de la Kiev.

“Moscova nu recunoaşte legitimitatea actualei puteri din Ucraina, de aceea anunţă că rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina”, a declarat Chirkin, citat de Unian.

Între timp, preşedintele Dumei de Stat a Federaţei Ruse, Serghei Narîşkin, a declarat presei de la Moscova că Legislativul de la Moscova va adopta decizia de anexare a Crimeii. “Noi susţinem alegerea liberă şi istorică a poporului din Crimeea”, a declarat Narîşkin.

Duma de Stat a Federaţiei Ruse va examina vinerea viitoare, 14 martie, proiectul privind anexarea Crimeii.

Camera superioara a parlamentului Federatiei Ruse a asprijinit decizia Parlamentului din Crimeea de a organiza aici un referendum pentru intrarea in compoenenta Federatiei Ruse, care ar urma sa aiba loc pe 16 martie. Presedinta Consiliului Federatiei, Valentina Matvienko, a respins acuzatiile cum ca Rusia ar dori sa invadeze Ucraina.

Pe acest fond, presedintele SUA a cerut inghetarea activelor oficialilor rusi responsabili, în viziunea Washingtonului, pentru actiunile militare din Crimeea, precum si impunerea unor restrictii de calatorie impotriva lor.

Barack Obama, alaturi de liderii UE si de guvernul pro-occidental de la Kiev considera ca referendumul din Crimeea ar incalca normele dreptului international.

Ministerul de Externe de la Moscova a precizat, vineri, ca decizia NATO de a-si suspenda cooperarea cu Rusia reflecta ”o abordare viciata si plina de prejudecati” fata de Ucraina. ”Consideram drept extrem de periculoase incercarile de a introduce ’factorul NATO’ in Ucraina, unde situatia este complexa si delicata, ceea ce creeaza si mai multa tensiune si submineaza sansele de aplanare a situatiei”, se arata intr-un comunicat al ministerului rus.

Postaţi un comentariu