România participă la cea mai mare acțiune civică din istoria omenirii – în 15 septembrie, 1 milion de voluntari vor spune „Let’s Do It, Romania!”

15 septembrie va marca cea mai mare acțiune civică pașnică din istoria omenirii, când 5% din populația planetei va ieși la curățenie. România va fi una dintre cele 150 de țări care s-au alăturat mișcării „Let’s Do It!”, conform site-ului web letsdoitromania.ro.

Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populație, aproximativ 380 de milioane de oameni, pentru a produce o schimbare reală de comportament. În România, Let’s Do It, Romania! (LDIR) își propune să mobilizeze 1 milion de voluntari. Astăzi mai au nevoie de peste 980.000. În timpul redactării acestui material, s-au înscris peste 1.000 de persoane.

Foto: Facebook LDIR

Țara noastră este pe ultimele locuri din Uniunea Europeană la capitolul cetățenie activă. Doar 3,2% dintre români se implică în acțiuni de voluntariat sau inițiative civice, în timp ce media europeană este peste 19%.

„Să mobilizezi 1 milion de oameni, într-o singură zi, poate părea un obiectiv aproape imposibil, însă cei de la Let’s Do It, Romania! ne-au demonstrat, nu doar o dată, că au această capacitate, de a-i uni pe români pentru un scop nobil. Pentru Ministerul Mediului, marea acțiune de curățenie din 15 septembrie reprezintă o oportunitate extraordinară de a amplifica, la nivel național, însemnătatea anului 2018, ca an de start pentru colectare selectivă, reciclare și economie circulară!” a declarat Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului într-un comunicat transmis de LDIR.

Înainte de marele eveniment, cetățenii sunt invitați să contribuie la Harta Deșeurilor în aplicația de mobil disponibilă gratuit în AppStore și GooglePlay, numită World Cleanup. Aplicația are aproximativ 10.000 de descărcări și până acum au fost încărcate pe hartă 1.600 de mormane de deșeuri.

În data de 1 septembrie, la Cluj, se organizează Let’s Bike it, Cluj. „Ia-ți bicicleta, descarcă aplicația World Cleanup pe telefon, mergi la vânătoare de deșeuri și poți câștiga premii super interesante.” putem citi în descrierea evenimentului pe Facebook. Utilizatorii care contribuie la prima bază de date despre deșeuri, dezvoltată la scală internațională, pot câștiga premii oferite de Let’s do it, Romania.

Foto: Facebook LDIR

Conform informațiilor furnizate de Let’s Do It World în aplicația de mobil, la nivel mondial s-au strâns până acum peste 500.000 de tone de gunoi, din peste 100 de țări, de către 20 de milioane de voluntari.

Știai că sarea de mare poate conține particule de plastic? În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015).

Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018). Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018).

Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat. România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

Mișcarea Let’s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let’s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări.

Let’s Do It, Romania! este cunoscută în România ca fiind cea mai mare mișcare socială, cu peste 1.400.000 de voluntari mobilizați și 18.000 de tone de deșeuri curățate. Rețeaua cuprinde echipe locale în cele 41 de județe, 200 de voluntari fiind parte din organizarea campaniei. Adrian Despot și Cornel Ilie se află printre promoterii mișcării.

Distribuie:

Postaţi un comentariu