Jurnalist român din Cernăuți: „Poliția și Berkut-ul au evacuat protestatarii”

Protestele de la Kiev s-au extins în vestul țării

Manifestanţii opoziţiei ucrainene au atacat vineri autoritățile regionale de la Cernăuţi, iar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene. Sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi a fost ocupat de manifestanţi iar preşedintele Consiliului Regional, Mihail Găiniceru, de origine român, este internat în spital, după ce a fost lovit în cap de unul dintre protestatari.

Jurnalistul român Nicolae Toma, redactor-șef la ziarul „Zorile Bucovinei”, a declarat că situația a revenit la normal, după ce poliția a intrat în clădirea atacată și i-a evacuat pe protestatari. „În Piața Centrală, la 50 de metri de Primărie sunt instalați manifestanți anti Ianukovici de multă vreme. Au corturi, distribuie foi volante și ziare. Astăzi s-au strâns mai mulți și au intrat în sediu, fiindcă astăzi trebuia să se întrunească Consiliul Regional. Acum este acalmie în Cernăuți. Poliția și Berkut-ul (forțele speciale – n.r.) au intrat în clădire și i-au scos de acolo afară pe protestatari”, a povestit jurnalistul român pentru transilvaniareporter.ro.

Acesta părea destul de surprins de violențele din Cernăuți. „Aici nu a fost prea mare agitație până acum, deoarece Bucovina e tolerantă. Mie mi se pare mai mult pasivă decât tolerantă. Acum va fi din nou liniște o perioadă, probabil, fiindcă toți șefii de partide sunt plecați la Kiev, deoarece acolo e miza cea mare”, a estimat Nicolae Toma.

Președintele Consiliului Regional, Mihail Găiniceru, consideră că protestul de vineri nu este unul al opoziţiei contra puterii, ci al unei părţi din populaţie contra politicienilor, arătând că a ieşit împreună cu un deputat al opoziţiei să discute cu manifestanţii, dar că nici reprezentantul opoziţiei nu a fost ascultat.

„Îmi pare rău că sunt comentarii din Vest că trebuie mai multe drepturi. Astăzi nu a intrat opoziţia în clădire, ci nişte oameni neidentificaţi şi nu ştiu ce fac”, a mai spus preşedintele Consiliului regional Cernăuţi, citat de Mediafax.

Revoltă în vest

Manifestanţii opoziţiei ucrainene au ocupat vineri sediile administraţiilor regionale din alte patru regiuni din vestul ţării, ceea ce duce la extinderea mişcării de protest, care s-a radicalizat la Kiev, unde au avut loc ciocniri violente.

La Lvov, bastion naţionalist, 200 de manifestanţi şi-au petrecut noaptea în sediul administraţiei regionale, pe care au ocupat-o joi, forţându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de preşedintele Ianukovici, să-şi dea demisia.

Ca şi la Kiev, unde Piaţa Independenţei şi străzile învecinate din centrul capitalei sunt înconjurate de baricade, manifestanţii de la Lvov au ridicat baricade cu pneuri şi saci de nisip în faţa sediului administraţiei.

Guvernatorul a afirmat că demisia sa, semnată sub constrângere, nu este validă. El a sosit vineri dimineaţă la sediul administraţiei, dar nu a fost lăsat să intre şi a plecat.

De asemenea, manifestanţii au blocat o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia „în semn de solidaritate cu acţiunile de la Kiev”.

Administraţiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Rovno, Ternopol, Hmelniţki, potrivit Mediafax. De asemenea, la Luţk, în vestul ţării, 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa administraţiei regionale pentru a cere demisia guvernatorului.

Reacție pe axa Paris-Berlin

În acest context, ambasadorul Ucrainei la Berlin a fost convocat pentru vineri după-amiaza la sediul Ministerului German de Externe, care „denunţă represiunea manifestanţilor la Kiev”, a anunţat Martin Schaefer, un purtător de cuvânt al ministerului, relatează AFP.

Ministerul francez de Externe a anunţat anterior că îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei la Paris din acelaşi motiv.

Distribuie:

Postaţi un comentariu