Revista Steaua a împlinit 70 de ani

Revista Steaua a împlinit 70 de ani. (foto: Dan Bodea)

La sediul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, a avut loc, joi (28 februarie) aniversarea a 70 de ani de activitate a Revistei Steaua. Șezătoarea literară a fost moderată de Irina Petraș și Adrian Popescu, iar invitați de onoare au fost Aurel Rău, Constantin Cubleșan, Miron Scorobete, Domițian Cesereanu, Victor Cacoveanu, Dan Rebreanu și Mircea Popa. La întâlnire au participat și cei din actuala redacție a revistei, tânara garnitură de redactori, precum poetul Vlad Moldovan.

Lunga activitate literară a revistei începe în 1949, după război, când revista ia naștere, însă, timp de cinci ani poartă numele de Almanahul Literar. Revista devine Steaua în 1954, nume pe care l-a păstrat până în ziua de azi.

Importanța revistei pentru scena literară locală și națională a fost evocată de Adrian Popescu, scriitor și membru al redacției Steaua începând din 1970, acesta explicând că „dacă debutai acolo, chiar aveai posibilitatea să te consacrezi. Revista reprezenta o intrare pe ușa din față în literatură“, a spus Popescu, complimentându-l și pe Aurel Rău, despre care Adrian Popescu a spus că „a întinerit revista atunci când a devenit redactor-șef“.

De cealaltă parte, poetul Miron Scorobete a vorbit despre semnificația cultural-politică a revistei, descriind revista ca „disidența românească împotriva sovietizării, fiind revista care i-a reabilitat pe Bacovia, nesfiindu-se nici de la a-l republica pe Blaga, dar și pe  Agârbiceanu, Baconski însuși fiind cel care a militat mereu pentru o anumită direcție estetică“, a amintit Scorobete.  Aurel Rău a fost ce care a făcut o trecere în revistă a istoriei revistei Steaua, amintind multe dintre momentele sale importante sau de cumpănă. Atmosfera de sărbătoare și plăcută nostalgie  a fost cel mai bine surprinsă de poetul Scorobete, acesta vorbind despre rolul evenimentul de azi în contextul în care „aniversările nu mai sunt la modă azi, păcat, fiindcă acestea sunt un ajutor pentru memorie, la care nu trebuie renunțat“, a spus Scorobete.

Invitații au evocat diverse momente din istoria serioasă a revistei, fără să omită și unele picanterii, precum faptul că sediul inițial se afla pe strada Molotov, dar și că scriitori celebrii precum Milan Kundera sau Asturias au vizitat sediul revistei în timpul vizitelor acestora în oraș.

Anul acesta vor avea loc și alte evenimente tematice menite să reprezinte o sărbătorire a celor 70 de ani de existență a revistei Steaua.

aurel rau revista steaua adrian popescu steaua aurel Rău revista steaua irina petras
<
>
Victor Cubleșan, Adrian Popescu, Irina Petraș (foto: Dan Bodea)
Distribuie:

Postaţi un comentariu