Rectorul UBB și-a lansat cartea „Transilvania- Starea noastră de veghe”

Rectorul UBB și-a lansat cartea „Transilvania- Starea noastră de Veghe”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop, și-a lansat vineri seara, la Casa Universitarilor, cartea „Transilvania- Starea noastră de veghe”, în prezența a peste 100 de persoane. Evenimentul a fost organizat în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români și i-a avut ca invitați-vorbitori pe Irina Petraș, prorectorul UBB Ioan Bolovan, scriitorul Vasile George Dîncu, dar și istoricul Mircea Muthu.

„Nu am ales eu titlul cărții. Mi-ar fi plăcut. Mai precis, l-am ales din mai multe variante și domnul Dâncu a fost un inspirator. Vreau să vă spun că eu de regulă fac pledoarie pentru specialitate, dar aici nu m-am ținut de promisiune și de crez și am făcut în carte un fel de zbor al gândului, uzitând și de imaginație, ceea ce istoricul bun nu prea face. Dar cariera asta de istoric nu e foarte lungă și dacă e lungă, începe după 50 de ani, pentru că până atunci acumulează. Cred sincer că istoricul trebuie să facă inteligibil trecutul și dacă face asta și-a îndeplinit menirea”, a spus rectorul UBB.

Criticul literar Irina Petraș a vorbit despre pericolele care pândesc „generația Fcebook”, explicând în câteva cuvinte o parte a discursului de joi susținut de Ioan-Aurel Pop, care a spus că „oamenii lipsiţi de cultură generală şi de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare şi să ia decizii în cunoştinţă de cauză alcătuiesc generaţia Google, generaţia Facebook, generaţia SMS sau toate la un loc”.

„Pentru Ioan-Aurel Pop, istoria este un instrument al cunoașterii. Fiindcă în tot ceea ce face și tot ceea ce scrie, el pledează pentru o civilizație a memoriei și a a urmei. Atunci când vorbește despre pericolele internetului, nu pledează împotriva lui, ci împotriva unei generații care trăăiețete prin non-evenimente și non-știri și trăiește într-o comunitate a unei iluzorii apartenențe. De la Ioan-Aurel Pop am învațat că trecutul trebuie asumat dacă vrem să aflăm cine suntem atunci când ne întâlnim cu celălalt și când vrem să avem viitor”, a spus, printre altele, criticul literar Irina Petraș.

Editorul și poetul George Vasile Dîncu a că munca sa de la editura Școala Ardeleană este cea care l-a învățat cu adevărat rostul profesorului, în sens general, în timp ce contactul cu Ioan-Aurel Pop i-a facilitat o mai bună înțelegere a istoriei românilor.

„Am fost și sunt UBB-ist și când eram student fugeam de la cursuri la bibliotecă, preferam cafeneaua în detrimentul bibliotecii, dar după ce am devenit editor m-am întâlnit cu profesorul în adevăratul sens al cuvântului. De la profesori am învățat multe lecții și de la Ioan-Aurel Pop am învățat lecția de istorie. Eram frământat, ca orice român, că suntem cei mai lași sau cei mai rău din lume, dar am învățat calea de echilibru a lui Ioan-Aurel Pop, care spune că nu am fost niciodată cei mai buni, că am avut momentele noastre, dar nu se poate spune despre noi că am avut numai lucruri rele în trecut[…] V-aș ruga ca, înaintea de a citi această carte, să o cumpărați”, a spus Vasile G. Dâncu.

Rector al Universității Babeș-Bolyai, Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei și este specialist în istorie medieval, paleografie latină și instituții medieval. Din martie 2012 el este rector al UBB, după ce anterior a mai fost director al Centrului Cultural Român din New York și director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007).Recent, Ioan-Aurel Pop a îndeplinit funcția de președinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), din februarie 2016 și până în mai 2016, când a demisionat.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu