TIFF 2014 “Ida”, povestea unei orfane în căutarea sinelui

Foto: www.nextprojection.com

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă luni seria proiecţiilor. Din secţiunea Supernova face parte şi producţia poloneză, „Ida”, în regia lui Pawel Pawlikowski, prezentată luni la Casa de Cultură a Studenţilor, începând cu ora 18.00.

Plasat în Polonia anului 1962, filmul prezintă călătoria unei tinere crescute de călugăriţe la mănăstire, care descoperă cu ajutorul mătuşii sale povestea tragică a familiei lor.

Anna (Agata Trzebokowska) este o fată orfană în vârstă de 18 ani care înainte de a-şi rosti jurămintele de credinţă este îndrumată să îşi întâlnească singura rudă rămasă în viaţă, pe Wanda Gruz, (Agneta Kulesza) fost procuror, a cărei viaţă depravată contrastează cu existenţa ascetică a nepoatei sale. Călătoria tinerei Anna începe în momentul în care află de la mătuşa ei că adevăratul său nume este Ida, că provine dintr-o familie de evrei şi că părinţii ei au fost ucişi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Această revelaţie le conduce pe cele două în satul părinţilor Annei, în încercarea de a descoperi modul în care au murit şi locul unde au fost înmormântaţi. Pe parcursul călătoriei, Wanda şi Anna întâlnesc un tânăr saxofonist (Dawid Ogrodnik), asistă la concertele lui de jazz  şi odiseea lor capătă, astfel, o nouă dimensiune. Atunci când se descoperă pe sine şi când gustă din plăcerile vieţii, Anna începe să aibă îndoieli cu privire la întoarcerea la mănăstire.

Postaţi un comentariu