Programul lunii iunie în REACTOR de creaţie şi experiment

Prima vară a spaţiului Reactor începe ambiţios, cu trei noi premiere, trei expoziţii (pictură, ceramică, fotografie) şi trei concerte (jazz, folk şi un preambul la FânFest). În plus, vor mai fi prezentate un spectacol invitat de la Târgu Mureş şi una dintre reprezentaţiile de succes ale lunii mai, ”9 din 10”.

Joi, 5 iunie, ora 19.00

VOYEUR
Vernisaj de pictură de Alina Staicu

Voyeur este un proiect critic ce pune în discuţie condiţia privitorului, dar şi a atitudinii sociale: aceea de privitor ascuns, neimplicat, atitudinea de pretinsă inocenţă, de detaşare. Fără să condamne sau să emită sentinţe, Voyeur studiază mai multe ipostaze ale vinovăţiei privirii şi neimplicării. Modul de a privi, fie social, fie artistic, presupune o asumare. În acest caz, este aceea de “voyeur”, în sens social, fără conotaţiile cu care suntem obişnuiţi.

Duminica, 8 iunie, ora 20.00

AVANPREMIERA The F Act (Efect)

Performance cu Diana Nedescu

Joi, 12 iunie, ora 20.00

PREMIERĂ Poker

Spectacol în coproducţie cu Asociaţia Reciproca

Spectacolul „Poker” ni-l prezintă pe tânărul Tudor, un puşti de 20 de ani care atrage atenţia prin contrastul puternic dintre cum îşi trăieşte viaţa si cum şi-o gândeste sau şi-o visează. Subiectele surprinse în roman ating probleme pe care spectacolul isi propune sa le aduca in fata publicului: adolescentul intarziat sau generatia Peter Pan, sursele de venit ale unui tanar din anii 2000 (jocuri de noroc, video chat, trafic de droguri), viciile şi temerile adolescentilor de astazi, identitate si mentalitate la 20 de ani, resemnarea dar şi optimismul varstei de 25 de ani. „Poker” devine un roman cu un ritm extraordinar, in care povestea nu e doar o poveste, ci un mod de a gândi şi de a fi al generaţiei din care face parte intreaga echipă a proiectului: Doru Taloş, Paul Socol, Valentin Oncu, Adriana Hagan şi Leta Popescu.

Dramatizare dupa romanul lui Bogdan Cosa. Cu: Paul Socol, Doru Mihai Talos, Valentin Oncu. Regia: Leta Popescu

Vineri, 13 iunie, ora 20.00
Junetrip-Concert

Junetrip propune o îmbinare de jazz cu nuanţe de blues, pop şi electro. Un spaţiu sonor în care momentele spontane de improvizaţie şi joc cu sunetul întâlnesc compoziţii inteligent orchestrate. Junetrip înseamnă vocea, căldura, carisma Cristinei Moraru şi totodată intervenţiile instrumentale imprevizibile ale lui Cristian Ciceu. Din 2013, Junetrip înseamnă şi un album, intitulat Aimna. În deschidere va cânta Vlad Tamas (voce, chitară, muzicuţă).

Sâmbătă, 14 iunie, ora 20.00

MARA ceramica

Vernisaj expoziţie cu vânzare
Ceramică decorativă unicat din Deva, România.

Duminica, 15 iunie, ora 20.00

Colateral, Oedip
de Mihai Ignat

Spectacol invitat
Spectacolul este realizat pe baza a două scrieri scurte ale dramaturgului Mihai Ignat: Colateral, Oedip şi Toate mi se-ntamplă numai mie. Una din problemele generaţiei tinere si nu numai, este socializarea virtuală în detrimentul comunicării adevărate, fireşti, cu persoane reale. Textul lui Mihai Ignat semnalează această direcţie, cu foarte mult umor, arătând că în cele doua lumi regulile de comunicare difera, iar sansele de a trai situatii jenante sunt foarte mari. Personajul incearca sa îşi găsească o prietenă prin intermediul retelelor de socializare, dar, cum niciodata persoana respectiva nu e ceea ce pare a fi, cere sfatul psihologului pentru a intelege care este cauza intamplarilor nefericite prin care trece.

Mult umor, multe situatii jenante si comice, multe incertitudini, 45 de minute de buna-dispozitie cu tanarul actor Cristian Iorga, laureat al Galei HOP, 2013 (Premiul Teatrului National din Timisoara) si al Galei STAR Bacau, 2014 (cel mai bun one man show). Cu: Cristian Iorga. Text de Mihai Ignat

Miercuri, 18 iunie, si vineri, 20 iunie, ora 20.00
9 din 10

Spectacolul a avut premiera în 11 mai, fiind prima producţie teatrală semnată Asociatia RECIPROCA si primul spectacol realizat in totalitate in spatiul REACTOR de creatie si experiment. Chestionand limbajul specific cartilor motivationale, „9 din 10” este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, avand la baza un scenariu colectiv, bazat pe improvizatiile actritelor Oana Hodade, Oana Mardare şi Lucia Marneanu, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea indoielnică a statisticilor abracadabrante de astăzi, o realitate aflată la limita dintre „fake” si „true”, la limita dintre „how to be…” şi „be yourself!”. Acid si ironic, „9 din 10” este o critică a standardelor actuale de perfecţiune si o celebrare a autenticităţii din spatele acestor norme. Cu: Oana Hodade, Lucia Mărneanu şi Oana Mardare. Regia: Leta Popescu. Scenariu: Ana Cucu Popescu

Duminica, 22 iunie, ora 20.00
Poker
Spectacol in coproductie cu Asociatia Reciproca

Joi, 26 iunie, ora 20.00
Pre-event FanFest
Concert

Echipa FânFest, alături de REACTOR de creatie si experiment, organizeaza la Cluj un pre-event FanFest 2014. Vor concerta doua trupe din programul festivalului care va avea loc intre 11 si 17 august, la Rosia Montana. Publicul poate afla mai multe despre ce se va intampla la Rosia, sprijinind în acelaşi timp mişcarea pentru salvarea unei zone extraordinare din ţara lor.

Vineri, 27 iunie, ora 20.00
PREMIERA Fete, filme si baieti (working title)
Spectacol de teatru
Cât de mult din ce ştim despre iubire e informaţie preluata din fictiunile altora şi cât e realitate personală? Exista vreo diferenta între cele două? În ”Fete, filme şi băieţi” urmărim nişte poveşti de dragoste care ne lasa cu o bizara senzatie de deja vu. Emoţia care le uneşte ne face să vrem să credem că fiecare e adevarată şi unică. În realitate, nu ştim unde începe realitatea şi unde se opreşte arta. Cu: Raluca Mara, Florin Suciu, Doru Talos si Oana Mardare. Regia: Ovidiu Caita. Scenariu: Alexa Bacanu

Sâmbătă, 28 iunie, ora 20.00
Cântece de munte
Concert folk
Cu Sorina Puiac, Radu Leu si Bogdan Oprea.

Duminică, 29 iunie, ora 20.00

PREMIERĂ Th F Act (Efect)
Performance

The F Act este un performance care vorbeşte despre profetii. Nu despre sex, drugs & rock`n`roll, ci spre sex, drugs & DEX. Vorbeste despre Coca-Cola, gemul de visine, tigara de dupa si treburile mefistofelice din timp ce, care nu vor ajunge niciodata pe youtube. If it’s not on Facebook, it doesn`t exist (asta ca sa vorbim intr-o romana perfecta). Daca ai un profil de Facebook, acum ai ocazia unei experiente unice. Efectul este ca vei avea parte de un spatiu in care umanul, din curent de ficţiune, devine posibil. Defectul este că vei primi cele mai noi informaţii despre realitate: despre oameni şi pisici, despre asteptări în relaţii eşuate si relatii care abia asteapta sa esueze. Bonus: muzică live şi efecte speciale. Despre oameni, pentru bărbaţi şi femei de la 1 la 99 de ani. Porţia de ras este inclusă în efect.

Luni, 30 iunie, ora 20.00
Re-graffiti
Vernisaj expoziţie de fotografie şi transfotografie

Autoare: Sabine Tikuma, Liepaja University (Letonia).

Postaţi un comentariu