Atelier de pantomimă şi un spectacol în interpretarea unui actor din Chile, la Reactor

Actorul şi regizorul Alexander Baxter se va afla săptămâna aceasta la Cluj-Napoca pentru a susţine un atelier și un spectacol de teatru în spaţiul cultural Reactor (str. Petofi Sandor, nr 4). Atelierul de pantomimă intitulat „Dinamica tăcerii” se adreseză tuturor persoanelor interesate de dezvoltarea calităților artistice, a creativității și a imaginației, dar și a emoțiilor.

Conținutul atelierului:

Tehnicile de bază ale pantomimei:

  • Punctul fix, adică acel punct imaginar din spațiu în care o parte specifică a corpului se oprește din mișcare, devenind un punct – reper
  • Folosirea spațiilor și a obiectelor imaginare
  • Mimica sau explorarea posibilităților de exprimare a diferitor stări și emoții prin expresia feței.
  • Mimesis sau antrenarea capacității corpului de a se transforma sau mimetiza într-un alt corp
  • Conștientizarea propriului corp, eficacitatea mișcărilor, compoziții fizice în spațiul gol, deplasări, emoții ale corpului
  • Improvizația și dezvoltarea creativității

Rezultate: îmbunătățirea creativității și a tehnicii corporale, dezvoltarea imaginației.

Atelierul se va desfăşura între 23-25 septembrie,   de la ora 18:00 şi va fi urmat în 27 septembrie, de la ora 20.00, de spectacolul El gato negro (Pisica neagră) de Edgar Allan Poe. Evenimentul poartă amprenta puternică a autorului, precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică, care combină atmosfera gotică cu elementele horror.

 

Alexander Baxter, actor de origine chiliană, și-a dezvoltat propriile proiecte de teatru și dans încă din anii 90, printre care remarcabilă este trilogia formată din spectacolele -“El Pensar Mata el Sentir”, “Ser” și “Oyen la Locura es”, care reunește un număr total de 13 actori/pacienți, oameni internați de mai bine de 20 de ani într-un spital de psihiatrie. În paralel cu această trilogie, lucrează la “Historias Histéricas”, de data asta cu actori și dansatori profesioniști, un spectacol care explorează legătura dintre isterie și histrionism, inspirat de cazurile clinice ale lui Sigmund Freud.Între anii 2003-2005 lucrează la Baletul Național din Chile, iar din 2009 este invitat să lucreze cu compania catalană “La Fura Dels Baus”, pentru spectacolul “Orbis Vitae”. În tot acest timp își creează propriul lui personaj mim, prin care menține un contact permanent cu teatrul de stradă atât în America Latină (Chile, Argentina, Bolivia, Brazilia), cât și în Europa, prin turneul European organizat în 2010, în Madrid, Barcelona, Milano, Veneția, Berlin, Antwerp și Bruxelles.

Postaţi un comentariu