Anul Nou Bizantin, sărbătorit duminică în Parcul Etnografic

Foto: Dan Bodea

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va fi locul unde se va sărbători duminică, 31 August, între orele 15.00-19.00, Ajunul Anului Nou Bizantin 7523.

Potrivit vechiului calendar folosit în spațiul românesc până în secolul al XVIII-lea, 1 septembrie era ziua de început a noului an când Dumnezeu a început să făurească lumea.

Din acest motiv, numerotarea acestui an era făcută „de la zidirea lumii” sau „de la Adam”, iar anul care are ca început ziua de 1 septembrie era numit și Anno Mundi (Anul Lumii), spre deosebire de Anno Domini (Anul Domnului), numerotat de la nașterea lui Isus Hristos. Sărbătoarea era ținută pentru evitarea furtunilor, inundațiilor, cutremurelor și altor catastrofe naturale, iar de femei pentru fertilitate și pentru naștere ușoară. Era, de asemenea, interzisă începerea unor construcții noi în această zi, existând credința că acestea se vor prăbuși. Se credea, în schimb, că fructele culese în ziua de 1 Septembrie, în special merele, vor fi sănătoase, putând fi păstrate până în primăvara următoare.

Dacă ajunul sărbătorii era blând și însorit, se credea că întreg anul va fi rodnic și plin de bucurii. Dacă dimineața era ploioasă se credea că primăvara va fi și ea ploioasă, iar dacă amiaza era însorită, se considera că vara va fi frumoasă. Data de 1 septembrie a fost considerată ca zi de început al anului, în Imperiul Roman de Răsărit, cu începere din secolul al V-lea. Sărbătorirea anului după ritul vechi a fost păstrată de către Patriarhia din Constantinopole până în anul 1728, iar în Rusia până în anul 1700. Ţările Române au fost ultimele state europene care au renunțat la era constantinopolitană, în anii 1760 (Țara Românească) și 1765 (Moldova).

Programul artistic al manifestării:

16.00 – 17.00

Horitori din localitățile Ceanu Mare și Boian, jud. Cluj: Onaca Simion, Ianoși Victoria, Moldovan Emil, Perșa Irimie – fluier (recuzita: furca de tors, masina de impletit funii, demonstratie de “sfârnit cucuruzi”);

Sătenii din Negreni – grup mixt: Haba (șezătoare – fragment), recuzita: furci de tors, caier, fire de lana, gheme, cosuri, colacei, etc; Degustatul palincii de prune – potrivirea gustului și tăriei țuicii distilate; Joc cu “hididiși”.

17.00

Serviciul religios, oficiat de părintele Dinu Criste.

17.30

Recital de muzică veche bizantină, susținut de Grupul Sf. Ioan Damaschin (coordonator: prof. Dr. Sorin Albu).

 18.00

Concertul Orchestrei de muzică populară „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijată de Ovidiu Barteș.

Interpreți: Viorica Mănăstire, Maria Golban Șomlea, Florian Roșan, Mariana Morcan, Amalia Codorean Chindriș, Marinela Zegrean Istici.

Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Grupul Sf. Ioan Damaschin și Biserica din Deal. Manifestarea se va bucura de participarea Maestrului în Arta Culinară Vali Coman.

Distribuie:

Postaţi un comentariu