Raed Arafat: „A început să fie atacat sistemul de telemedicină pe ideea că de ce avem nevoie de el”

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministrerului Sănătăţii / Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat sâmbătă la Cluj că a observat în ultima vreme o tendință a unor persoane publice de a ataca utilitatea telemedicinei, el explicând că acest sistem ajută la rezolvarea a peste 35.000 de cazuri medicale în fiecare an și reduce necesitatea medicilor specialiști mobilizați acolo unde se află pacientul.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe care a avut loc la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai , că utilitatea sistemului de telemedicină, care permite medicilor să observe și să rezolve cazuri de la distanță, folosind tehnologie de video streaming și transmitere a datelor în timp real, a fost atacată public în mod nejustificat.

„În contextul românesc al lucrurilor, ce facem este o mișcare foarte periculoasă pentru că din câteva în câteva zile este cineva care ne acuză că e corupție pentru că mergem pe un aparat și nu pe altul. Nicio firmă nu s-a încumetat până acum să rezolve în telemedicină partea de transmisie directă așa cum este rezolvată de aparatura pe care noi o folosim. Abia acum începe să apară competiție. Apar astfel foarte multe întrebări. Regulile pe care le avem pe achiziții, de multe ori pot fi o piedică față de introducerea de sisteme avangardiste în sistemele noastre de intervenție. Legislația europeană permite, dar trebuie ca mentalitatea noastră să permită, pentru că problema nu este de lipsă de soluții, ci cu persoanele care întreabă de ce o faci. Anul acesta am avut o licitație de ambulanțe, a început să fie atacat sistemul de telemedicină pe ideea că de ce avem nevoie de el. Avem nevoie de el pentru că doar anul trecut vorbim despre 35.000 de transmisii, comparativ cu 32.000 în anul precedent și numărul crește în fiecare an”, a declarat Raed Arafat.

Arafat a declarat că telemedicina urmează să fie implementată și în mediul rural, în relația dintre medicii de familie și medicii specialiști din spitale din orașe, un proiect pilot de acest fel fiind în derulare în județul Tulcea. De asemenea, Arafat a precizat faptul că echipajele SMURD au început utilizarea sistemului de video streaming, cu imagini în timp în real de la fața locului, imaginile care sunt preluate de echipajul de prim-ajutor, prin intermediul unor camere care sunt montate pe echipament.

„Este vorba despre o cameră care uneori deranjează și nu este tot timpul purtată. Există soluții mai prietenoase care acum pot fi folosite. Avem viziune asupra pacientului și medicul vede ce face echipa. Prin acest sistem, medicul urărește ritmul, aparatura, dar urmărește și actul echipei de resuscitare și poate spune paramedicului să schimbe dacă observă că este obosit”, a mai explicat Arafat.

Raed Arafat a participat la conferința „Tehnologie și inovare în guvernare”, tema prezentării sale fiind „Tehnologie și inovare în sistemele de urgență”.

 

Postaţi un comentariu