RADP vrea stație de piroliză pe rampa de la Pata Rât

Foto: ISU Cluj

În condițiile în care celebrul Centru de Management al Deșeurilor încă nu este gata, iar rampa provizorie administrată de RADP la Pata Rât pentru municipalitatea clujeană nu poate fi o soluție pe termen lung, primăria caută alternative să reducă, prin colectare selectivă, cantitatea de gunoaie care ajunge pe rampă. Viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru Transilvania Reporter că se urmărește finalizarea cât mai rapidă a 100 de puncte menajere îngropate în oraș care vor determina creșterea cantității de gunoaie selectate. În plus RADP are planuri să achiziționeze o stație de piroliză pentru gunoaiele de pe rampă.

”Avem deja realizate 40 de puncte îngropate pentru deșeurile menajere, la 10 se lucrează în perioada imediat următoare și, până la finalul anului, vrem să ajungem la 100. Dar între timp căutăm terenuri pentru încă 100 astfel de puncte. Acestea sunt foarte importante pentru colectarea selectivă. În primele 3 luni ale acestui an s-a colectat selectiv de 3,4 ori mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2017. Am ajuns astfel la un procent de 17% colectare selectivă, la rampă, la punctele acelea tip clopot și la punctele îngropate. Față de Craiova care e la 4% stăm bine, față de Târgu Lăpuș care e recordul în România cu 70%, suntem departe. Tocmai de aceea dorim să accelerăm acest proiect cu punctele subterane. În plus RADP este în discuții avansate pentru cumpărarea unei stații de piroliză care ar putea crește nivelul colectării selective la 30-35%”, afirmă Dan Tarcea.

Piroliza este un procedeu de transformare sau de descompunere termică a compușilor sau a substanțelor chimice organice în condiții de temperaturi înalte și fără aer. În cazul deșeurilor urbane, tratarea lor prin procedeul de piroliză reprezintă descompunerea termică a deşeului organic, într-o atmosferă inertă, pentru a obține un  produs gazos conținând CO2, CO, H2, CH4, C2H6, C2H4, benzen, etc., un produs lichid alcătuit din gudron, hidrocarburi cu masa moleculară mare, apă, precum și un produs solid format din cărbune. Valoarea energetică a produselor obţinute şi gradul de extracţie depind atât de condiţiile de  presiune şi temperatură create în reactor cât şi de compoziţia materiei prime utilizate (deşeurile). Pot fi tratate prin procedeul de piroliză: deşeuri plastice, cauciucuri, uleiuri uzate, deşeuri organice din industria chimică, fracțiile organice de deşeuri menajere.

Costul unei asemenea stații nu e deloc neglijabil. ”Stația se va cumpăra, nu știu exact cât costă, câteva milioane de euro, dar e o soluție eficientă pentru situația actuală a deșeurilor, pentru a recicla mai multe gunoaie. În acest fel se reduc foarte mult cantitățile de deșeuri de pe rampă. Rampa noastră are toate avizele și poate funcționa fără probleme. Acum e la un grad de încărcare  de 53% , grad atins în 2 ani și 7 luni de funcționare, iar prin lege dacă ajunge la 75% Agenția de Mediu e obligată să ne notifice, să ne atragă atenția că ne apropiem de cantitatea maximă. La gradul actual de încărcare nu cred că la Cluj vom avea probleme cu ridicarea gunoaielor, cum e la Arad unde nu se ridică deșeurile de 4 zile sau la Bistrița unde sunt probleme mari cu CMID-ul. Vreau să spun că sunt probleme mari referitoare la gunoaie în toată țara. Din păcate numai Clujul ajunge la televizor cu incendiile de la rampa de gunoi”, a adăugat viceprimarul Clujului.

Referitor la incendiile repetate care au loc la rampa de la Pata Rât, Tarcea spune că primăria și RADP au luat toate măsurile pentru a le preveni. ”Da într-adevăr avem multe incendii, anul trecut au fost 22 de incendii, iar la 11 dintre ele poliția și pompierii spun că focul a fost pus intenționat. Noi am investit, am făcut gard, am pus camere, au baterii, funcționează, avem posturi de observare, a ajuns ranpa să fie păzită ca o unitate militară. Și indiferent de ce spun unii s-a văzut clar pe camere că acest ultim incendiu a apărut prin combustia gunoaielor la temperaturile foarte ridicate care au fost în această perioadă”, a mai spus Dan Tarcea.

Ultimul incendiu de la rampa provizorie a RADP a avut loc în noaptea de 3 mai, afectând peste 3.500 de metri pătrați. Pompierii au intervenit cu mai multe echipaje și autospeciale timp de opt ore și au fost nevoiți să folosească 350 de tone de apă.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu