PSD nu se mai poate „baza” pe UDMR

Csoma Botond / Foto: Dan Bodea

După ce PSD a încheiat și-a încheiat cu succes rolul de partid de opoziție și și-a demis propriul Guvern prin moțiunea de cenzură votată miercuri, lucrurile ar trebui să revină la un oarecare normal, crede deputatul UDMR Csoma Botond. El spune că situația fost una paradoxală și că PSD-ul iese slăbit din acest episod politic unic în istoria post-decembristă a României. De asemenea, deputatul clujean este de părere că după recentele dispute între UDMR și PSD pe baza votului la moțiune, vechiul protocol de colaborare dintre cele două partide trebuie evaluat.

Csoma Botond este de părere situația politică din ultima săptămână, cu PSD făcând opoziție propriului Guvern, a fost una inedită, dar că efectele negative ar putea fi evitate în cazul în care un nou Guvern va fi instituit în foarte scurt timp.

„Urmează ca președintele României să desemneze un candidate pentru funcția de premier, iar Parlamentul să voteze sau nu. A fost o situație inedită și cred că nu am mai avut un precedent în acest sens. Acest conflict intern a fost tranșat prin această moțiune și acum sper ca în timp util să facem un guvern stabil. Nu cred că vor fi efecte negative sau un cutremur care să afecteze economia României. Au mai existat crize politice și în alte țări iar economia nu a fost afectată. Dacă am sta foarte mult timp fără guvern, aș spune că apar riscuri și de ordin economic, dar cred că lucrurile se vor așeza”, spune parlamentarul.

El crede că, în ciuda faptului că după votul moțiunii social-democrații erau zâmbitori și bucuroși de rezultat, acțiunile din ultimele zile afectează imaginea partidului.

„Nu vreau să fac previziuni cu privire la viitorul apropiat al PSD-ului. Cert este că de la alegeri încoace nu au gestionat foarte bine situația din punct de vedere politic. A fost și scandalul cu OUG 13 și imediat după alegeri se crease senzația că PSD a pierdut alegerile. Eu nu am văzut așa mulți oameni pe stradă din 1990 încoace, nici la București și nici la Cluj. A fost acum acest conflict intern care iarăși dăunează percepției asupra PSD-ului. Eu sunt de sigur că a pierdut din popularitate, dar vom vedea în sondaje cât a pierdut în cifre”, explică el.

Cât despre UDMR, Csoma Botond este de părere că a trecut printr-un nou episod al confruntărilor dintre partidele românești și cele maghiare, el reclamând discursul șovin care a însoțit negocierile legate de modul în care UDMR ar fi urmat să voteze la moțiunea de miercuri.

„S-a creat o isterie naționalistă și chiar șovină. Și din partea unor organe  de presă, dar și din partea unor actori politici. Noi, ca partid, suntem obișnuiți cu asta: când UDMR discută cu un partid de guvernământ despre drepturile comunității maghiare, atunci partidul românesc încearcă să consolideze capitalul politic printr-o retorică șovină. Așa a fost și acum. Au fost proiecte publice de legi, nu au fost secrete, nu am negociat ceva ce ar afecta integritatea teritorială a României, nu am vândut Transilvania, nu am încercat să promovăm legi care să afecteze drepturile românilor din Transilvania cum au spus unii și cred că a fost o chestiune legitimă. Nu suntem naivi și știm însă cum stau lucrurile la noi”, a declarat Csoma

El a subliniat faptul că UDMR va face la finalul lunii iunie o evaluare a protocolului de colaborare cu PSD, el explicând că politicienii din România ar trebuie să învețe câte ceva din criza politică din ultimele zile.

„Trebuie să facem o evaluare a protocolului și să vedem în continuare. La finalul acestei luni vom face această evaluare și la reînceperea sesiunii parlamentare vom vedea care va fi direcția. Cred că ar trebuie să învețe să că  este necesară o maturitate politică mai mare și ar trebui să învețe să nu folosească sprijinul UDMR ca monedă de schimb privind acordarea unor drepturi minorității maghiare, ci  ar fi necesar un oarecare consens privind aceste drepturi. De asemenea, disputa privind aceste drepturi nu ar trebuie să facă obiectul unor retorici șovine”, a mai spus el.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu