Protestele continuă. Steagul UE a ajuns la Cluj în această seară

Foto: Dan Bodea

Protestele continuă la Cluj-Napoca, unde, în ciuda frigului de afară, aproximativ 300 de clujeni au ieşit în stradă în semn de protest faţă de evenimentele din ultima săptămână, când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a iniţiat procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi pentru a întâmpina steagul Uniunii Europene, care a venit tocmai de la Bruxelles.

Iniţiativa aducerii steagului UE în România aparţine unui grup de clujeni care au mobilizat începând cu 8 februarie de când a fost anunţată această iniţiativă şi până în prezent, zeci de voluntari, atât din ţară, cât şi din diaspora.

În această seară, atât steagul care a fost preluat de la Bruxelles, cât şi un steag imens, au ajuns la Cluj-Napoca, în locul consacrat în ultima perioada protestelor şi anume lângă Monumentul Memorandiştilor din Cluj (la Clopot).

Steagul adus de  voluntarii care au străbătut restul Europei s-a oprit în faţa sediului PSD Cluj, în drumul său spre Bucureşti. Înainte de a ajunge în inima Clujului, alergătorii și bicicliști au fost cei care au preluat steagul în capătul vestic al localității Florești, aducându-l apoi până pe Bulevardul Eroilor din centrul municipiului Cluj.

Foto: Dan Bodea

Manifestanţii au avut bannere cu mesaje precum:”În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, “Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi!”, “Nu incompetenţi siniştri în fotolii de miniştri”, “Dragnea şi ai lui, trădătorii neamului”, “Curaj. DNA vine şi îi ia”, “Vrem femei ca şi Coduţa nu ca Firea şi Olguţa. De cele două vide din videle nici nu mai pomenim!” şi au scandat lozinci inspirate de frigul de afară: “Fie ploaie, fie vânt, dăm cu Dragnea de pământ!, dar şi mesaje deja “consacrate” precum “PSD, ciuma roşie!”, “DNA să vină să vă ia”, “Justiţie, nu corupţie”.

“Este vorba despre o ştafetă, despre un steag care va trece din mână în mână. Nu este acţiunea unui om, ci o acţiune colectivă. Deja acesta a trecut prin foarte multe mâini. Acţiunea a plecat de la o idee simplă şi anume faptul că guvernanţii noştri au uitat că suntem în Europa şi că acolo trebuie să rămânem. Noi ne-am propus să aducem noi steagul înapoi dacă ei nu îl au. Pe cel de la Bruxelles, dacă e posibil. A fost posibil. El va merge mai departe. Mâine va fi la Târgu Mureş, va urma Arad, Timişoara, Deva, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Ploieşti şi în final, pe 6 martie va ajunge în Bucureşti. Acolo va fi preluat de colegi de-ai noştri care îl vor duce la Guvern. Sper că cei de la Guvern vor aprecia gestul nostru. Pot să vă spun un singur lucru.

De multe ori poate sunteţi dezamăgiţi că la asemenea acţiuni nu participă mii sau zeci de mii de oameni. Vreau să vă spun un lucru: doi oameni dacă participă, deja înseamnă foarte mult”, a spus Sorin Bobiş, clujeanul care a iniţiat Marşul Speranţei şi care a mers împreună cu un grup de clujeni, dar nu numai, pe jos până la Bucureşti, în semn de protest faţă de modul în care cei de la putere înţeleg „reforma” legilor justiţiei.

Citiţi şi:

Pe jos până la Bucureşti în „Marşul speranţei”

Un francez cu suflet de român

La un moment dat, participanţii au audiat Imnul Uniunii Europene, care a fost urmat de imnul României, cele două momente fiind cu siguranţă cele mai emoţionante ale acestei seri. S-au ţinut scurte discursuri şi au fost de asemenea audiate diverse melodii “motivaţionale” pentru poporul român, atât mai noi, cât şi mai vechi, de suflet, precum “Vinovaţii fără vină”- Pasărea Colibri, “În umbra marelui urs” -Pasărea Colibri.

Odă bucuriei și Deșteaptă-te, române, intonate la -8 grade

Urmăriţi o galerie foto realizată de fotoreporterul Dan Bodea:

002W0A8960 002W0A8902 002W0A8904 002W0A8909 002W0A8912 002W0A8925
<
>
Foto: Dan Bodea

Contex

Comunitatea online Umbrela Anticorupție Cluj a inițiat la începutul lunii februarie acţiunea „Aducem steagul înapoi!”. Concret, operațiunea constă într-o „ștafetă”, a cărei vedetă este steagul Uniunii Europene. Acesta a fost preluat de la un oficial al Parlamentului European, de la Bruxelles și a fost adus de către volunatrii români în ţară unde va fi depus pe data  de 6 martie la sediul Guvernului României.

„Motorul” acestei acțiuni este faptul că, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului pentru investirea în funcție a Guvernului Dăncilă, steagul Uniunii Europene a lipsit, ceea ce înseamnă, în opinia organizatorilor acțiunii, că acesta este un semn clar a faptului că România se îndepărtează de U.E.

Urmăriţi mai jos o transmisiune în direct de la protestul din această seară, dar şi două video-uri cu traseul drapelului UE spre centrul oraşului:

Live din centrul oraşului :

Live Săvădisla, privire de sus

Live Floreşti 

Citiţi şi:

Un grup de clujeni planifică o amplă „ștafetă” pe traseul Bruxelles – București. Aceștia își doresc să aducă steagul Uniunii Europene înapoi la Guvernul României

Steagul Uniunii Europene, format în Piața Unirii de circa 2000 de protestatari

Distribuie:

Postaţi un comentariu