Proteste în penitenciare. Ministrul Justiției, așteptat luni la Penitenciarul Gherla pentru a se întâlni cu protestatarii

Penitenciarul Gherla / Sursa foto: scoalapolcj.ro
eepurl.com

Sindicatele din penitenciare anunță în aceste zile ample mișcări de protest în toate penitenciarele din țară pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităților salariale și demiterea ministrului justiției pentru incapacitate profesională.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, este așteptată mâine la Penitenciarul Gherla fiind invitată la inaugurarea festivă a Centrului Terapeutic pentru Femei, împreunî cu Ambasadorul Norvegiei în România, dna. Tove Bruvik Westberg.

Potrivit unui comunicat de presă al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, ministrul a promis că se va întâlni și cu protestatarii care organizează tot mâine la Penitenciarul din Gherla un miting.

”Cu speranța că a înțeles exact legislația pe care dorește să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase,  solicităm ministrului justiției ca întâlnirea să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat în data de 26.09.2016 în intervalul orar 11.00 – 15.00 în fața Penitenciarului Gherla. Personalul din penitenciare lucrează în aceleași condiții pe care ministrul justiției le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți. Cu toate acestea nu există un plan concret de îmbunătățire a condițiilor de lucru pentru personal, deși ANP s-a angajat la aceasta prin Acorduri Colective succesive”, se arată în comunicatul federației.
În prezent, la nivelul sistemului penitenciarse înregistrează un număr de 1.5 milioane de ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajați, estimat de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale.
”Ministrul justiției refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităților salariale și pentru personalul din sistemul penitenciar, deși actul normativ include această categorie alături de ceilalți angajați din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor acționa în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate.
Protestele sunt programate în intervalul 26 septembrie -13 octombrie la toate penitenciarele din țară. Sindicatele anunță că dacă revendicările nu le vor fi soluționate aceste proteste vor continua pe termen nedefinit.

Postaţi un comentariu