Iarna se lasă cu proteste

Zeci de protestatari clujeni s-au strâns în centrul orașului pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvern și modul în care acesta a reacționat față de raportul M.C.V.

 

UPDATE ora 19.00: În jurul orei 19.00, în Piața Unirii, la Cluj, câteva zeci de persoane s-au strâns pentru a cere demisia  lui Liviu Dragnea și  a premierului Dăncilă. Mai mulți prostestatari au luat cuvântul și au vorbit despre pericolele nerespectării prevederilor raportului M.C.V., dar și despre abuzurile actualei clase politice și despre pericolele încălcării principiilor statului de drept. Protestatarii au venit cu pancarte pe care se puteau citi atât critici la adresa guvernului, precum #nedreptatea a devenit lege, dar și mesaje pozitive despre importanța încadrării unor oameni noi în politică. Oganizatorii protestului au anunțat și că pe data de 1 decembrie vor avea loc proteste la nivel național și au invitat clujenii să se alăture acestor proteste. Până la ora menționată, protestele s-au desfășurat pașnic, nefiind semnalat niciun incident violent.

 

Noi proteste se anunță în această seară, la Cluj, începând cu ora 18.00, în Piața Unirii, conform platformei „Umbrela Anticorupție Cluj“. Printre revendicările protestatarilor se numără aplicarea imediată a tuturor solicitărilor definite în raportul M.C.V referitoare la justiție, deoarece prevederile acestui raport au caracter obligatoriu și nu sunt negociabile. Iar cea de-a doua revendicare cere demisia guvernului Dăncilă și a lui Liviu Dragnea și declanșarea procedurilor de alegeri anticipate.

Principalul motiv al acestui nou protest îl reprezintă reacția Guvernului la raportul M.C.V., fapt care în opinia organizatorilor protestului arată clar „intenția coaliției PSD-ALDE de a scoate România din UE, sau, în cel mai bun caz, izolarea țării de aliații noștrii“, comform platformei Umbrela Anticorupție. Raportul M.C.V conține  recomandări cu privire la legile justiției, numirile și revocările în cadrul sistemului judiciar, codul penal și cel de procedură penală, pentru a enumera doar aspectele cele mai importante.

La acest protest și-au anunțat deja participarea și cei de la inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică“, ce reunește 26 de organizații civice și patru partide tinere. Scopul acestei inițiative este reforma legislației electorale și facilitarea accesului cetățenilor competenți în politică.

Postaţi un comentariu