Proprietarii fermei din Floreşti: „reînnoirea noii autorizaţii integrate de mediu nu va mai putea dura prea mult”

Ferma de Pui din Florești / Foto: Radu Hângănuț

Proprietarii fermei de pui din Floreşti acuză autorităţile de ipocrizie şi susţin că acestea se fac vinovate de situaţia creată în zonă pentru că au eliberat ilegal autorizaţii de construire a unor ansambluri de locuinţe într-o zonă industrială în care legea interzicea apropierea la mai puţin de 1 kilometru.

Cei care operează aceste ferme nu au nicio vină că autorităţile, în mod ilegal, au permis realizarea de locuinţe în zona industrială cu interdicţie de asemenea dezvoltări imobiliare.

Fermele ar fi putut chiar să dea în judecată constructorii şi Primaria şi să obţină prin instanţă stoparea construirii şi interzicerea utilizării ca locuinţe a construcţiilor deja edificate. Dar nu au dorit să facă încă un rău celor care, de bună credinţă, înşelaţi de autorităţi cu promisiuni fără acoperire, au construit sau şi-au achiziţionat locuinţe în zonă” spun reprezentanţii Bravinvest.

Aceştia susţin că dacă primăria doreşte mutarea fermelor şi transformarea regimului zonei din industrială în rezidenţială, atunci trebuie să faciliteze mutarea acestor ferme şi să acopere costurile de transfer într-o alta zonă, declarată industrială şi adecvată acestei destinaţii de complexe zootehnice. „Autorităţile încearcă acum să forţeze mutarea sau închiderea fermelor cu presiuni şi şicane administrative. Ferma societăţii Bravinvest avea toate autorizăţiile necesare iar monitorizarea de mediu nu a relevat încălcarea prevederilor acestora sau a normelor legale. Bravinvest a depus în luna mai documentaţiile pentru reînnoirea autorizaţiilor. Cu toate acestea, autorităţile nu au emis încă noile autorizaţii, deşi la inspecţia pe teren nu s-au constatat modificări faţă de situaţiile din trecut sau neconformităţi, şi nici nu s-a comunicat că ar fi în neregulă documentaţiile depuse. Prin această întârziere, ferma a fost împinsă în situaţia de a fi temporar fără autorizaţii valabile”, se adaugă într-un comunicat de presă al Bravinvest.

Firma comntestă amenzile aplicate de primărie şi se plânge că de când a fost obligată să îşi sisteze activitatea (27 iulie) a înregistrat pierderi financiare de peste 3.000.000 de lei.

Proprietarii fermei subliniază că au obţinut deja noua autorizaţie de gospodărire a apelor. „Nici reînnoirea celorlalte autorizaţii şi avize, inclusiv a noii autorizaţii integrate de mediu, nu va mai putea dura prea mult, urmând la nevoie să se rezolve prin instanţă. Prin urmare, activitatea fermei în mod normal se va relua curând, dacă între timp autorităţile nu facilitează, aşa cum s-a mai discutat şi s-a tot promis, mutarea fermei”.

Postaţi un comentariu