Proiectul imobiliar de pe strada Trifoiului se construiește. Consiliul local a respins plângerea prealabilă depusă de APUC

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Consiliul local Cluj-Napoca a respins miercuri, 26 octombrie, Plângerea prealabilă formulată de Asociația pentru Protecția Urbasnistică a Clujului, prin care se cere revocarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a celor două autorizații de construire acordate prin HCL nr. 2/ 2010 pentru proiectul imobiliar, de pe strada Trifoiului din cartierul Bună Ziua, unde ar urma să se construiască două blocuri cu zece etaje.

Citiți și: Bună Ziua, noul Florești?

Șapte vecini, nemulțumiți de faptul că zona se va aglomera excesiv, împreună cu avocatul APUC, Radu Mititean, au participat la sedința CL pentru a-și susține punctul de vedere exprimat și în cadrul plângerii. Oamenii au invocat faptul că zona este în primul rând, o zonă de case.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Noi am ridicat o casă cu două etaje, în fața noastră se construiesc zece etaje. În zonă, clădirile existente au patru etaje, mai puțin Grand Hotel Italia, care nu este deranjant. Este o problemă și cu parcarea mașinilor, nu știm ce se va întâmpla. Canalizarea nu face față. Mai este o problemă cu lucrările care se execută noaptea, sau dimineața la șapte, inclusiv duminica”, a spus unul dintre vecinii prezenți la sedință.  „Unde sunt cele patru benzi care ar fi trebuit să existe acolo, conform PUZ-ului? Unde sunt cele patru benzi de pe strada Trifoiului și de pe strada Fagului?”, a întrebat o altă doamnă.

Radu Mititean/ Foto: Dan Bodea

Radu Mititean/ Foto: Dan Bodea

„În esență, PUZ-ul respectiv nu ar fi trebuit niciodată să se aprobe pentru că de principiu, printr-un PUZ nu se poate rezolva o problemă de interes particular în detrimentul interesului general. Acesta are clar vicii de fond, dar să spunem că acestea se pot rezolva, este vorba de problemele pe termen lung asupra întregii zone,   faptul că în acel PUZ s-a pus de ochii lumii ideea că se vor face patru benzi, sens giratoiu, ca să nu fie atât de evident carcterul inacceptabil al reglementării. E clar că este o ficțiune, acolo nu sunt patru benzi și nu cred că vor fi vreodată. Sunt multe probleme de fond. Vecinii nu au făcut un demers pur formal, ei chiar cred că există putere în Consiliul local de a rezolva această problemă înainte de a se ajunge în instanță. Nu este singurul PUZ cu cântec care s-a aprobat pe ultima sută de metri”, a spus Radu Mititean, avocatul Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

Pentru a lămuri lucrurile, din partea administrației locale a luat cuvântul arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subțirică.

„Este vorba despre un PUZ din 2009 care a fost aprobat pe baza metodologiei, precum și a prevederilor legale care erau în vigoare la acea dată. În principiu s-au aprobat imobile de locuințe colective P+10, s-a făcut o analiză a zonelor care erau aprobate sau erau avizate la data respectivă și a vecinătății. Există ansambluri de P+2, P+4, P+8, P+10, P+12 și chiar P+16. Deci, o corelare cu vecinătățile există. Există spațiu pentru realizarea unor sensuri girtorii la intersecțiile Bună Ziua cu Măceșului și Bună Ziua cu Trifoiului, s-au făcut deja dezmembrătile de terenuri. Este în proiect de asemenea, lărgirea străzii Bună Ziua. Îmi amintesc că era acolo un câmp cu porumb, nu era nicio casă în momentul în care m-am mutat eu în cartierul Andrei Mureșanu, în 1983. Aceasta esteține de dezvoltarea orașului. Acest PUZ a fost elaborat și aprobat cu respectarea reglementărilor din acea vreme”, a spus Ligia Subțirică.

Aceasta a adăugat faptul că adminitrația locală a oferit autorizații de construire doar pentru două imobile din cele patru cuprinse în cadrul PUZ-ului, cu toate că studiul de trafic realizat de Institutul Politehnic ar fi permis acest lucru. Realizarea celor patru benzi nu erau obligatorii pentru adminitrația locală în momentul respectiv, dar nici nu intrau în sarcina dezvoltatorului imobiliar.

Plângerea celor de la APUC a fost respeinsă cu 21 de voturi pro. Consilierii PSD s-au abținut de la vot.

Cel mai probabil, APUC va acționa Primăria Cluj-Napoca în instanță.

Protest pe strada Trifoiului: oamenii nu vor blocuri cu 10 etaje lângă casele lor

În urmă cu o lună pe strada Trifoiului a avut loc o „simulare de trafic”, oamenii ieșind în semn de protest în stradă.

Postaţi un comentariu