Programare „pe înțelesul” fetelor: Atelier pentru reducerea decalajului de gen în domeniul IT

Foto: Cristina Beligăr

„Ce faceți voi aici? Învățăm să programăm și să facem tot felul de «chestii» pe laptop”.  La finalul celor trei ore de atelier „chestiile” s-au dovedit a fi noțiuni extrem de utile pentru posibilele viitoare tinere programator. Dacă măcar o parte dintre ele au rămas cu ideea că a fi programator este cool, obiectivul a fost atins. În rest, nimeni nu ar trebui să se îngrijoreze că fetele de școală generală sunt mai puțin „digitale” decât băieții, sau că nu țin pasul cu noile tehnologii sau cu evoluția aplicațiilor mobile. Noțiuni ca Instagram, YouTube, tabletă Apple sau Kindle, sau denumiri ca Liberty Technology Park și NTT Data fac parte deja din vocabularul lor uzual.

Într-o țară în care conform ultimului studiu Eurostat, doar 30% dintre programatori sunt femei o inițiativă care să reducă decalajul de gen în domeniul IT a fost pusă în practică la Cluj cu ocazia celei de-a VI-a ediții a EU Code Week (6-21 octombrie), săptămâna UE a programării.

Atelierul gratuit Girls&Code dedicat fetelor cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani din Cluj-Napoca le-a oferit ocazia acestora să învețe și să repete noțiuni de bază în programare prin activități practice și jocuri distractive pentru dezvoltarea spiritului de echipă și abilităților de public speaking. Fetele au pus în practică noțiunile învățate pe platforma Scratch și cu ajutorul  trainerilor au reușit la sfârșitul a trei ore să dezvolte animații și joculețe interactive.

Foto: Cristina Beligăr

„Îmi place matematica, îmi place să fac sport, îmi place să citesc cărți de aventură, îmi plac romanele de mister, îmi place să joc tenis, îmi place să dansez, îmi place să cânt la pian, îmi place să desenez, îmi place să negociez, îmi place să mă cațăr”. Deși doar o singură participantă la curs a mărturisit că îi place matematica, atelierul de programare le-a captat la fel de mult interesul și celorlalte fete care au participat la evenimentul găzduit de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, filiala Zorilor. Coordonatoare a fost Anca Morar de la Simplon Romania și trainerii de la Digital Kids Cluj care de patru ani explică digitalul pe înțelesul copiilor.

„Prin acest atelier ne-am dorit să contribuim la reducerea decalajului de gen și să le insuflăm fetelor dorința de a profesa în domeniu. Continuitatea ar trebui să vină din școală și din familie, dar orice încercare de acest fel poate fi un start. Cu siguranță profesia de programator nu este pentru oricine, dar vrem să le dezvoltăm copiilor creativitatea și, cu timpul, cei care vor fi creativi, cu siguranță vor fi câștigători. Eu sunt învățătoare și văd cum tehnologia nu este foarte bine văzută. Tocmai de aceea vreau să îi îndrum pe copii să nu fie doar consumatori de tehnologie, ci chiar creatori”, a transmis Anca Morar.

Cele 30 de participante la atelier au fost recrutate de la școlile din oraș și majoritatea au venit din curiozitate. Au avut șansa să afle că realizarea unui joc pe calculator implică foarte multă muncă și răbdare, că programarea poate fi interesantă și amuzantă, totodată și că nu înseamnă doar ecrane negre, litere și cifre. Au știut că pentru a crea un joc primul pas este să deschidă calculatorul și apoi să creeze o logică a jocului, adică să îi spună calculatorului ce trebuie să facă, pas cu pas, pentru ca jocul să meargă.

„La Digital Kids îi învățăm pe copii abilități digitale care să îi ajute mai departe, indiferent ce vor face în carieră sau în viață. Tot mai multe job-uri devin digitale și există skill-uri pe care trebuie să le ai indiferent de locul de muncă pe care îl alegi. Pe lângă programare mai facem robotică la un nivel foarte simplu cu ei, dar atât cât să le trezească interesul și să îi provoace să își pună cât mai multe întrebări. Avem tot felul de forme de implicare, inclusiv aceste ateliere de o zi prin care îi inspirăm pe copii și le arătăm că a fi programator este cool. Într-o formă simplă, ei trebuie să înțeleagă că tehnologia îți dă super puteri și dacă știm să profităm de ele ne putem face viața mai bună atât nouă cât și celor din jurul nostru. Orice inițiativă care ajută să echilibreze balanța de gen este un lucru foarte bun. Este o misiune grea, dar vrem să contribuim și noi la asta. A lucra în IT nu înseamnă doar a fi programator, ci implică și joburi creative. Asta încercăm să promovăm: că orice ai vrea să faci, este bine să tehnologia în ecuație”, a precizat pentru Transilvania Reporter George Bratu, trainer la Digital Kids Cluj de patru ani.

Alături de el, fetele au făcut cunoștință cu aplicația Scratch, mai exact un limbaj de programare care îi ajută pe copii să creeze propriile povești interactive, animații, jocuri si muzică și să le împărtășească cu alții. Atunci când copiii realizează proiecte în Scratch, ei învață elemente importante de calcul, în același timp gândesc creativ, sistematic și lucrează colaborativ. O secțiune importantă a atelierului a constat într-un chestionar cu întrebări legate de timpul petrecut în fața calculatorului, de aplicațiile mobile preferate și de relația pe care copiii o au cu tehnologia. A reieșit că patru participante din 30 nu concep viața fără tehnologie și că aplicația Instagram este cea mai populară printre fetele cu vârste între 8-11 ani.

Foto: Cristina Beligăr

De la Eliza Elizel, programator la Evozon și Melania Galea, software developer și antreprenor, fetițele au aflat ce înseamnă această profesie în viața reală. Că o aplicație nu este creată de o singură persoană care știe matematică, ci de o echipă de oameni cu diferite calități, că ilustratorii, adică oamenii pasionați de desen, joacă un rol extrem de important în dezvoltarea unei aplicații. Au mai aflat că programarea înseamnă creativitate și atenție la detalii și că o femeie antreprenor este o femeie de afaceri care își poate dezvolta propria companie, în cazul Melaniei Galea o companie de consultanță în domeniul IT.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alex says:

    “denumiri ca Liberty Technology Park și NTT Data fac parte deja din vocabularul lor uzual.”
    Probabil nume ca Liberty, ClujHub, Cluj Startups, Startup Weekend, Clustere de IT, sau chiar “Poli”, “Babeș info” se încadrează în acel vocabular uzual.

    Dacă vreți sa promovați o companie anume, care face produse, mai mult decât outsourcing va recomand BitDefender sau UIPath.

Postaţi un comentariu