Profesorii se codesc să facă grevă. Dascălii clujeni pregătiţi de protest, dar la nivel naţional nu s-a obţinut majoritatea

Cadrele didactice nu vor intra în grevă în 12 iunie, aşa cum anunţaseră iniţial. La Cluj, majoritatea membrilor Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean se pronunţaseră pentru greva generală, însă la nivel naţional federaţia sindicală a profesorilor nu a votat în majoritate pentru această formă de protest. Astfel că greva anunţată aseară se anulează deocamdată. Însă până duminică va continua consultarea membrilor de sindicat din toată ţara aşa că decizia ar mai putea fi schimbată, a precizat pentru Transilvania Reporter, preşedintele SLPC, Lucia Cojocaru.

“Conform hotărârii Colegiului Național al Liderilor F.S.L.I., din data de 31.05.2017, în perioada 06 – 09 iunie 2017, membrii de sindicat ai organizațiilor sindicale afiliate la Federația noastră au fost consultați prin referendum pentru a-și exprima opțiunea cu privire la declanșarea grevei generale, începând cu data de 12 iunie 2017. În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că un procent de aproximativ 45% din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus ”DA” pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017. În această situație nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul sindicatelor afiliate la FSLI. Trebuie să spunem răspicat următorul lucru: faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți! Nemulțumirea lor este profundă! Încă o dată se demonstrează că, în ciuda faptului că sunt umiliți, dascălii pun pe primul plan interesul elevilor și nu doresc ca și aceștia să fie afectați. Este clar că guvernanților nu le pasă de personalul din învățământ, însă aceștia trebuie să ia în calcul faptul că protestele pot fi reluate după începerea anului școlar 2017-2018”, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Lucia Cojocaru a precizat că cei de la Cluj erau pregătiţi pentru greva generală pentru trage un semnal de alarmă asupra faptului că legea salarizării nu aduce nimic bun, însă dascălii clujeni vor respecta decizia care se va lua în zilele următoare la nivel naţional.

“Clujul avem procentajul, dar doar câteva judeţe avem procentajul necesar, iar la nivel de ţară nu avem procentul 50+1. Acum s-a luat hotărârea să se mai consulte oamenii şi să avem o ultimă decizie până duminică seara şi să vedem dacă lumea va marşa pe această formă de protest sau nu. Clar că nu putem lua doar o decizie locală pentru că ar fi o grevă izolată şi fără impact şi nu ar avea eficienţa pe care ne-o dorim. Nu ar fi de ajuns doar Clujul să fie pe baricade. Ieri eram foarte hotărâţi, dar trebuie să mă supun ţării. Probabil că lumea încă nu conştientizează gravitatea faptului că această lege a salarizării nu aduce nimic bun şi în ianuarie 2018, de fapt în februari,e când vor primi primul fluturaş de salariu doar atunci vor vedea că promisiunile nu au fost îndeplinite de către actualii guvernanţi. Atunci  probabil va fi prea târziu pentru colegi”, a spus liderul SLPC.

Aceasta s-a arătat nemulţumită şi de atitudinea guvernanţilor din aceste zile care nu s-au arătat deschişi la dialog pentru a dezamorsa situaţia. “Văd că acum colegii de la Bucureşti fac apel la primul ministru să accepte o întâlnire de urgenţă pentru a rezolva problemele. În mod normal însă în asemenea perioade, când se discută despre o asemenea formă de protest, trebuie ca guvernanţii să intervină  pentru dezamorsarea situaşţiei, apar negocieri, întâlniri, deocamdată nu vedem niciun semnal din partea celor care ne cârmuiesc la ora asta”, a precizat Lucia Cojocaru. 

Citiţi şi Profesorii clujeni anunță intrarea în grevă în 12 iunie: „Ar afecta și examenul de Bacalaureat”

Postaţi un comentariu