Prințul Charles, vizită istorică la Cluj

Prințul Charles a fost primit cu pâine și cu sare în față la UBB | Foto: Radu Hângănuț

Universitatea Babeș-Bolyai a decernat, în cadrul unei ceremonii solemne organizate luni, 29 mai 2017, de la ora 16.30, în Aula Magna a UBB, titlul de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales.

Prințul Charles a ajuns la UBB de la aeroport, el fiind întâmpinat la intrarea în clădirea universității de către doi tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei Maramureșului, ei servindu-l pe prinț cu pâine și sare.

Ceremonia a început în jurul orei 16.00, printre cei prezenți numărându-se primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul județului, Gheorghe Vușcan, Mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuț, dar și ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell.

ASR Prințul de Wales și-a început discursul de mulțumire în limba română, declarându-se deopotrivă „profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare” de a fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al „celei mai vechi universități din România, fără a menționa că este și una dintre cele mai prestigioase din Europa”.

„Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare. Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a afirmat Alteța Sa Regală cu ocazia discursului rostit în cadrul ceremoniei.


Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost înmânat Alteței Sale Regale Prințul de Wales de rectorul Universității Babeș-Bolyai, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop și de președintele Senatului, pr. prof. dr. Ioan Chirilă.

Distincţia a fost acordată în urma votului din data de 8 mai 2017 al Senatului UBB, în semn de recunoaștere a contribuției deosebite a Alteței Sale Regale Prințul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoașterii mediului spiritual și natural românesc peste hotare, precum și pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și România.

Imediat după ceremonia care a durat aproximativ o oră, Prințul Charles a plecat înapoi la Aeroport, el urmând să viziteze localitățile Viscri și Micloșoara.

Postaţi un comentariu