Prințul Charles a vizitat biserica Rățeștilor din Teiuș

Prințul Charles în timpul vizitei la Teiuș | Foto: captură video

Prințul Charles al Marii Britanii a vizitat sâmbătă Biserica greco-catolică din orașul Teiuș, monument istoric, construită la sfârșitul secolului al XVI-lea și ctitorită de Petru Racz și domnița Zamfira, strămoși ai contesei Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica Alteței Sale Regale. Simultan, ctitorii bisericii sunt strămoși ai familiei Rațiu.

Prinţul de Wales a ajuns cu un elicopter, care a aterizat pe stadionul din Teiuş, gazonul fiind tuns special pentru acest eveniment. Prințul a fost așteptat, în curtea bisericii, de câteva zeci de localnici. El a fost întâmpinat de către primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, şi de prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, fiind primit cu aplauze de către localnici. La intrarea în biserică, Alteţa Sa Regală a fost întâmpinată cu pâine şi sare de doi tineri imbrăcaţi în costum popular. Printre cei care l-au întâmpinat au fost și membri ai familiei Rațiu și episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Claudiu Pop, precum și oficialități locale și județene.

Prințul Charles a vizitat aproximativ jumătate de oră interiorul lăcașului de cult, unde i s-a făcut ghidaj de specialitate. Potrivit membrilor familiei Rațiu, prințul de Wales s-a arătat interesat și de istoria Bisericii Greco-Catolice și de diferențele dintre aceasta și Biserica Ortodoxă.

A fost oficiat și un parastas de pomenire pentru cei doi ctitori, Petru Racz și soția sa, Zamfira. Prințul Charles a fost interesat și de plăcile funerare ale celor doi, aflate în exteriorul bisericii, și care necesită restaurare.

El a primit o plachetă din partea cardinalului Lucian, precum și un album cu iconostasul Catedralei greco-catolice din Blaj, iar din partea familiei Rațiu — o plachetă cu bucăți din veșmintele Domniței Zamfira.

„Să sperăm că asta e prima vizită și că ea va fi urmată de altele, când vor fi făcute niște lucrări pe care dânsul le-a sugerat”, au spus reprezentanți ai familiei Rațiu.

Biserica greco-catolică din Teiuş este cea mai veche ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu.

Biserica Română Unită din Teiuş, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuş a familiei nobiliare Raţiu.

Sâmbătă este ultima zi a vizitei neoficiale pe care moștenitorul coroanei britanice a făcut-o anul acesta la noi în țară. În fiecare an, Prințul Charles vizitează Transilvania, într-o vizită neprotocolară. El deține în România două proprietăți, la Viscri, în județul Brașov, și Valea Zălanului, în județul Covasna. (News.ro, Agerpres, Mediafax)

Distribuie:

Postaţi un comentariu