Primul transplant renal în cadrul unui centru de transplant privat din România va avea loc pe 1 decembrie

Primul transplant renal efectuat într-o unitate sanitară privată din România va avea loc joi, 1 decembrie, în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov – Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha.

Sub coordonarea Dlui Dr. Bogdan Moldovan, șeful secției de chirurgie și al doilea chirurg român cu diplomă de certificare europeană ESOT pentru transplantul multiorgan, o echipă complexă ce reunește medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști, va efectua un transplant de la donor viu înrudit, în cazul unui cuplu tată-fiică din Miercurea-Ciuc.

Pacienta, care urmează să primească grefa de rinichi de la tatăl ei, are 21 de ani și începând din luna iunie 2016 este sub hemodializă, diagnosticată cu insuficiență renală cronică, ambii pacienți trecând printr-un proces amplu de evaluare la Spitalul Sf. Constantin în ultimele luni.

Costurile acestui prim transplant vor fi suportate de către Fundația Clinică Sf. Constantin.

Rinichiul va fi prelevat laparoscopic de la tatăl fetei, în vârstă de 42 de ani, de echipa chirurgicală formată din Dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renala în cadrul Spitalului Universitar Geneva, Dr. Marius Nedelcu, medic chirurg la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Mugur Popescu, Dr. Vitalie Mogoreanu și Dr. Botond Nagy, medici urologi la Spitalul Sf. Constantin, iar anestezia va fi asigurată de Dr. Luminița Cîmpeanu, șef secție ATI la Spitalul Sf. Constantin. Metoda-minim-invazivă selectată pentru prelevarea organului va asigura o recuperare rapidă și traumatisme minime, astfel încât donorul să fie cât mai puțin afectat.

Echipa care va asigura transplantul rinichiului prelevat va fi compusă din Dr. Bogdan Moldovan, șef secție chirurgie la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Christian Toso, medic adjunct al Departamentului de transplant de la Spitalul Universitar Geneva, Dr. Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculară SCJ Tg. Mureș, Dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurg, Dr. Svetlana Stan, medic specialist chirurgie vasculară, Dr. Costel Rad, medic specialist chirurg la Spitalul Sf. Constantin. Anestezia va fi asigurată de Dr. Lucian Băilă, medic primar ATI, șef secție ATI SCJ Tg. Mureș, Prof. Dr. Eduardo Schiffer, șeful secției ATI și responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva, Dr. Vlad Untaru, colaborator Spitalul Sf. Constantin și Dr. Mircea Stoian de la SCJ Tg. Mureș.

Citiți și: Despre vise, în zile cu și fără dializă

Transplantul renal reprezintă o intervenție chirurgicală deosebit de complexă, întreg procesul fiind o provocare pentru orice instituție medicală, atât din punct de vedere al investigațiilor și pregătirii pre-transplant, a complexității intervenției chirurgicale, a monitorizării post-operatorii, fiind posibilă doar în cadrul instituțiilor ce dețin compentențele, procedurile, disciplina, condițiile de spitalizare și dotările necesare desfășurării în siguranță a întregului proces.

Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, inaugurat oficial în luna mai 2016 în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, deține Acreditarea Agenției Naționale de Transplant nr. 5/26.04.2016 pentru efectuarea transplantului renal, precum și Acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule, obținută prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1121/30.09.2014. Însă pregătirile pentru activitatea de transplant au fost inițiate cu maximă seriozitate încă din primul an de activitate al spitalului brașovean.

„Efectuarea transplantului renal la Brașov reprezintă pentru mine și colectivul medical pe care îl coordonez un deziderat cu care am pornit la drum în 2011, atunci când am decis să părăsesc Elveția pentru a reveni în România și a atinge vârful performanței medicale la Spitalul Sf. Constantin. Am întâmpinat numeroase obstacole pe parcurs, unele birocratice, altele ce țin de mentalități, însă acestea nu ne-au dat înapoi, ci ne-au ambiționat chiar mai mult pentru a dovedi că se poate! Ne dorim chiar să avem o activitate constantă în acest centru, în luna decembrie fiind așteptat pentru evaluare un nou cuplu care ar putea fi transplantat la începutul anului viitor”, spune Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, coordonatorul centrului de transplant de la Brașov.

Citiți și: Emanuel Ungureanu, eroul tinerilor dependenți de dializă

Postaţi un comentariu