Primul ghid imobiliar local lansat la Cluj-Napoca

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Peste 3000 de proprietăţi imobiliare au fost tranzacţionate în perioada mai-decembrie 2013 în Cluj-Napoca. Datele statistice sunt cuprinse în ghidul imobiliar lansat astăzi de o echipă de evaluatori membri ANEVAR, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi cu sprijinul companiei de audit şi consultanţă KPMG.

Ghidul este o iniţiativă în premieră la nivelul României. ”În prezent, în domeniul achiziţiei de proprietăţi imobiliare, lipseşte din spaţiul public românesc un loc în care cei care vrem să căutăm un apartament, o casă sau un teren, să mergem şi să aflăm răspunsul la o întrebare simplă: <Cu cât s-au mai vândut asemenea proprietăţi până acum>?”, explică Adrian Vascu, Preşedintele ANEVAR. ”Iniţiativa noastră de la Cluj-Napoca este un proiect pilot pe care îl vedem replicat la nivelul tuturor oraşelor din România, într-un efort de a transparentiza piaţa imobiliară din România”, a adăugat acesta.

În cadrul acestui demers, Primăria din Cluj-Napoca, prin intermediul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, a realizat în premieră o centralizare a tranzacţiilor imobiliare, pentru a servi unei analize inedite a pieţei imobiliare clujene.

Existenţa acestui raport, actualizabil anual, va permite de acum înainte ca acest tip de informaţie să fie accesibilă tuturor şi va aduce un plus de siguranţă cetăţenilor care decid să facă achiziţii imobiliare. Este o măsură prin care creştem pe termen lung calitatea vieţii şi prin care împiedicăm eventuale încercări de speculaţii imobiliare”, a spus primarul Emil Boc. 

Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare – bancară sau proprie – şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente. Tranzacţiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacţiei.

În perioada mai-decembrie 2013 s-au tranzacţionat 3.324 de proprietăţi imobiliare, dintre care 296 de terenuri, 181 de case, 2.455 de apartamente şi 392 de alte tipuri de proprietăţi imobiliare, cum ar fi boxe, garaje, parcări etc. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietăţii, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanţare, suprafaţa proprietăţii şi preţul.

Majoritatea tranzacţiilor au fost finanţate din surse proprii: 2.656 de tranzacţii, comparativ cu 668 de tranzacţii realizate prin intermediul creditelor bancare. Achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total.

Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în luna august a lui 2013, care a fost totodată şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 23, 1 milioane de euro.

Postaţi un comentariu