Primii pași în piața muncii: 450 de studenți au făcut practică în companii clujene din IT şi sectorul financiar-bancar, în cadrul unui proiect POSDRU

Proiectul are o valoarea de aproximativ 500.000 de euro și a ajutat 450 de studenți să ia un prim contact cu piața muncii (FOTO: Dan Bodea)

450 de studenți ai Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au avut ocazia să ia pulsul pieței de IT și sectorului financiar-bancar în cadrul proiectului POSDRU „Creșterea oportunităților de ocupabilitate prin practică de succes (PRACTIC-IT)”. Proiectul are o valoare de 500.000 de euro și a fost realizat de UBB în parteneriat cu 94 de companii, bănci și organizații din cadrul Cluj IT Cluster.

De-a lungul a trei săptămâni, 450 de studenți de la facultățile UBB au făcut practică în câteva dintre cele mai cunoscute companii de IT, dar și bănci din Cluj-Napoca. În prealabil, tot în cadrul proiectului, studenții au fost consiliați profesional și au fost instruiți astfel încât primul lor interviu să decurgă ca la carte. La program s-au înscris inițial 573 de studenți, iar cei selectați au fost studenți în anii I și II la specializări precum Informatică, Informatică economică, Contabilitate și informatică de gestiune, Marketing, Matematică și Informatică, Economie și afaceri internaționale, Statistică și previziune economică și Economie generală.

„Ne-am propus să îi punem pe studenți în contact cu mediul și cu companiile care i-ar putea primi, după finalizarea studiilor, ca muncitori calificați. Am făcut consiliere profesională, care a presupus să îi învățăm ce să facă la un interviu și apoi a fost stagiul de practică, de trei săptămâni. E cam puțin, dar așa e legislația”, a explicat Andrei Kelemen, director executiv al Asociației Cluj IT Cluster.

Andrei Kelemen,   director executiv al Asociației Cluj IT Cluster (Foto: Dan Bodea)

Andrei Kelemen, director executiv al Asociației Cluj IT Cluster (Foto: Dan Bodea)

La finalul stagiului de practică, fiecare student a primit o subvenție de 1.144 de lei.

„Independența financiară este foarte tentantă pentru ei. Încercăm să îi convingem pe studenți că sunt trei ani pentru studiile de licență și e oricum timp puțin. Trebuie să înțeleagă cât de dinamic e mediul și cât de pregătiți trebuie ei să fie pentru a face față. De asemenea, lucrăm cu firmele partenere cărora încercăm să le impunem ca atunci când oferă programe pentru studenți, aceștia să își poată termina studiile”, a declarat Simona Motogna, prodecan al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UBB.

Cu toate că perioada de practică a durat doar trei săptămâni, studenții s-au bucurat de oportunitatea unui stagiu organizat de facultate. Sistemul ar putea fi implementat și în viitor, astfel ca tinerii să scape de povara de a-și căuta singuri un loc în care să facă practica.

Diana Cosma a fost una dintre participantele la proiect (Foto: Dan Bodea)

Diana Cosma a fost una dintre participantele la proiect (Foto: Dan Bodea)

„Piața este foarte variată și indiferent de cât de multă pregătire ai, poți găsi un job. Problema se pune doar dacă vrei să continui studiile sau nu. Îmi place acest domeniul datorită dinamismului pe care îl are. Tot timpul apare ceva nou și nu te plictisești”, spune Diana Cosma, studentă în anul doi la Facultatea de Matematică și Informatică.

„Domeniul economic este într-o continuă schimbare și tot timpul e nevoie de perfecționare. Nimic nu este redundant și există foarte mult dinamism”, explică Pompei Mititean, student al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Proiectul a fost inițiat în vara anului 2014 și a avut o valoarea totală de aproximativ 500.000 de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu