Primele concluzii: Tribuna retractabilă are defecțiuni care ar fi putut cauza incidentul din Sala Polivalentă

Foto: Dan Bodea

Potrivit primelor concluzii ale anchetei tehnice demarate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, incidentul din 12 martie, când un copil a căzut dintr-o tribună a Sălii Polivalente, s-a produs și din cauza defecțiunilor tehnice pe care trbuna retractabilă le are. Concret, deși aceasta este automată, ea nu funcționează la parametrii normali și trebuie manevrată manual de către personalul necalificat al Sălii Polivalente. În paralele se desfășoară și o anchetă penală a IPJ Cluj.

Gheorghe Șurubaru, viceprimarul municipiului și șeful comisiei de anchetă în cazul incidentului din 12 martie, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă primele concluzii în cazul incidentului din 12 martie. Acesta a explicat că tribuna retractabilă are mai multe probleme de ordin tehnic. Ionuț Rusu, administratorul Sălii Polivalente, a declart înc adrul conferinței că problema există încă din august 2015, însă sesizările nu au primit răspuns nici din partea Primăriei dar nici din aprtea constructorilor CON-A și Intersport.

„Am observat din manervrări succesive că tribuna nu functionează automat. Este nevoie de ajutorul realizat de câte 20 de persoane pentru împingerea ei. Este un prim aspect care nu este în regulă, dar nu putem spune că aceasta este cauza. Observând acest lucru, am intrat sub tribună pentru a căuta cauzele și pentru a afla de ce nu funcționează”, a declarat șeful comisiei de anchetă.

Verificările comisiei au scos la iveală și alte probleme de ordin tehnic. De asemenea, calea de rulare a tribunei nu era curățată, lucru care, potrivit raportului, ar fi putut împiedică buna funcționare a tribunei retractabile și ar fi putut duce la crearea acelui spațiu prin care copilul a căzut.

„Extinzând verificările, am mai descoperit aspecte relevante privitor la funcționarea tribunei, dar care nu pun în pericol pe cei care ocupă această tribună. Ne interesa asigurarea tribunei cu patru arcuri de oțel și un fir care manevrează un limitator de cursă. Acest fir, atunci când am făcut verificările, s-a constata că nu este corespunzător fixat. Am pus provizoriu un alt fir limitator de cursă. Am mai observat că primul rând de scaune nu funcționează corespunzător decât pânp la jumătatea cursei după care se produce un blocaj, o frecare excesivă. Sunt câteva elemente suspuse unei frecări excesive și degradării căilor de rulare. Am considerat că acest aspect ar putea fi cauza pentru care tribuna nu funcționează corespunzător automatizat și de aceea era nevoie de 15-20 de oameni pentru a o manevra” , a mai explicat Gheorghe Șurubaru.

Viceprimarul a explicat că, sala fiind în garanție până în octombrie 2017, proiectantul tribunei și constructorul vor remedia problema, astfel încât astfel de evenimente să nu mai aibă loc iar evenimentele programate să nu fie amânate sau anulate.

„Proiectanții din Polonia vor veni să rezolve problema tribunei pentru că ei au proiectat-o. Dincolo de acel gol, întreaga structură nu prezintă pericol de exploatare și are doar probleme tehnice. Acum, tribuna este poziționată, acel gol nu mai există, astfel încât toate eveniemntele se pot derula în sală, din punctul nostru de vedere. În această fază recomandăm angajarea de către Sala Polivalentă a unei persoane calificate pentru exploaterea și întreținerea acestei tribune, pentru că este un element special care necesită personal calificat. Este, de asemenea, necesară asigurarea unei mentenanțe constante a tribunei și aici vom discuta pentru că trebui să vedem contractul. Trebuie păstrată curățenia pe calea de rulare a tribunei, pentru a nu fi afecatată manevrarea ei”, a mai declarat Gheorghe Șurubaru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu