Primăria nu va majora impozitele în 2017 decât pentru proprietarii de clădiri istorice degradate, care nu le repară

Centrul Clujului arată ca după război și fațadele clădirilor stau să cadă pe trecători. (Foto: Dan Bodea)
eepurl.com

Primăria Cluj-Napoca nu va crește impozitele locale pentru anul viitor şi în acelaşi timp va păstra facilitățile pentru mediul de afaceri, elevi, studenți, pensionari, a anunţat în şedinţa de Consiliu Local primarul Emil Boc.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local este în consultare publică începând de astăzi. Potrivit primarului, municipalitatea menține cel mai mic impozit prevăzut de lege pentru firmele din parcurile industriale, dar va păstra în 2017 şi facilitățile pentru construcția clădirilor “verzi”. Cei care construiesc astfel de clădiri vor beneficia şi anul viitor de 50% scutire de taxe.

În schimb Boc a anunţat că municipalitatea va impozita cu 500% clădirile neîngrijite din centrul istoric, la care proprietarii nu au început demersurile legale pentru refațadizare, conform somațiilor transmise pe parcursul anului. “Singurul loc unde vom opera o majorare este impozitarea cu 500% a celor care deţin clădiri istorice degradate în zona centrală, zona zero, şi care au primit somaţii anul acesta, dacă nu vor începe demersurile de a obţine până în 30 noiembrie primele avize pentru intervenţii la aceste clădiri. Vom aplica prevederile Codului Fiscal în vederea constrângerii pe această cale a acelora care nu doresc să intervină pe proprietatea lor şi pot pune în pericol siguranţa publică. Pentru prima dată se pot aplica prevederile codului fiscal privind această impozitare cu 500%”, a spus Boc.

Primarul a anunţat şi că se va afla în dezbatere publică politica de părcări în zona centrală. „Politica de părcări din zona centrală va fi supusă dezbaterii publice conform celor discutate anul trecut, adică pentru zona zero ultracentrală pentru a încuraja folosirea transportului în comun  pentru a fluidiza circulaţia, va exista un preţ mai mare pentru plata cu ora a parcării, evident dacă dumneavoastră veţi fi de acord cu acest lucru. Dezbaterea publică va avea loc în perioada următooare”, a adăugat Boc.

Postaţi un comentariu