Update. Primăria Cluj-Napoca explică de ce a tăiat copacii din zona centrală. Clujenii au aprins lumânări pentru castanii din Piața Avram Iancu

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Update. Clujenii au creat un adevărat loc de „pelerinaj” lângă butucii castanilor din Piața Avram Iancu, tăiați recent de Serviciul Spații verzi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Trecătorii au aprins lumânări, cerându-și astfel „iertare copacilor uciși”.

După ce zilele acestea, pe rețelele de socializare au circulat o serie de fotografii cu butucii mai multor copaci din zona centrală care au fost tăiați, fapt ce a iscat o serie de nemulțumiri în rândul cetățenilor, Primăria Cluj-Napoca a trimis un comunicat de presă prin care explică motivele pentru care a luat această decizie.

Așa arătau castanii înainte de a fi tăiați:

„În ultimele zile Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Spații verzi a efectuat o acțiune de înlăturare de pe domeniul public a arborilor compromiși din cauza bolilor identificate (Cryphonectria Parasitic) și a paraziților (Cameraria Orhidella), în zona Pieței Avram Iancu. Acești arbori prezentau pericol de prăbușire, periclitând siguranța trecătorilor. Tăierea și înlăturarea acestor copaci s-a realizat cu aprobarea autorităților de mediu și după plantarea prealabilă a altor arbori în zone din imediata apropiere a celor tăiați”, au transmis reprezentanții municipalității.

În acest sezon, Primăria Cluj-Napoca susține că a plantat peste 400 de arbori, 71 în imediata apropiere a celor înlăturați în Piața Avram Iancu, acțiunile urmând să fie reluate la toamnă, în perioada optimă pentru aceasta activitate.

Protest 

Clujenii nu sunt însă mulțumiți de explicațiile oferite de municipalitate, astfel că astăzi, de la ora 17:00, vor ieși în stradă, lângă Catedrala Mitropolitană, pentru a „cere iertare copacilor uciși”.

Betonul a fost curățat 

Tot pe rețelele de socializare au apărut, de asemenea, mai multe fotografii care înfățișează mai mulți arbori din Piața 14 mai, arbori ce au fost betonați.

mare_beton1463309308

Contactați de Transilvania Reporter, reprezentanții Biroului de presă al municipalității au precizat că în cazul copacilor cimentați problema a fost rezolvată, fără a oferi însă și alte detalii și dacă a fost cineva sau nu sancționat pentru acest lucru.

Am verificat la fața locului și într-adevăr cimentul din jurul copacilor a fost îndepărtat.

Foto: Dan Bodea

Postaţi un comentariu