Prima reacție a posibilului comisar european din Cluj: „Am o carieră universitară solidă în domeniu”

Melania-Gabriela Ciot în timpul unei intervenții în Parlamentul European pe tema Brexit | Foto: romania2019.eu

Clujeanca Melania-Gabriela Ciot este propunerea de rezervă a României, pentru postul de comisar european, a anunțat, marți, premierul Viorica Dăncilă. Aceasta a declarat că a discutat cu președintele-desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar Dan Nica rămâne propunerea României, dar a mai spus că există și o variantă de rezervă, în persoana Gabrielei Ciot.

Melania-Gabriela Ciot este în acest moment secretar de stat în domeniul afacerilor europene în cadrul Ministerului Afacerilor de Externe. Ea a ajuns în minister de la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai”, unde era conferențiar universitar.

Potrivit mai multor surse familiare cu subiectul, dat fiind faptul că Ursula von der Leyen și-a făcut un scop declarat din echilibrul de gen al viitoarei Comisii, Melania-Gabriela Ciot are, în realitate, mai multe șanse decât Dan Nica.

Conform propriilor declarații, Melania-Gabriela Ciot și-a suspendat activitatea didactică de la facultate, în momentul în care s-a transferat la Guvern, pentru a-și putea desfășura activitatea în minister. A rămas însă conducător de doctorat în domeniul relațiilor internaționale și afacerilor europene.

Potrivit unor surse din cadrul Facultății de Studii Europene, ea este considerată un cadru didactic profesionist,  care își stăpânește domeniul, fără a fi o activistă PSD, partid în care s-a înscris în 2004.

„Am o carieră solidă în domeniu”

Transilvania Reporter a întrebat-o pe Melania-Gabriela Ciot ce crede că o recomandă pentru postul de comisar. „În primul rând sunt onorată că am fost nominalizată. Cred că se poate vedea din informațiile publice că am o carieră universitară solidă în domeniu și am publicat cărți de specialitate. Afacerile europene, domeniul pe care lucrez și în minister, se ocupă de politicile europene indiferent de domeniu, inclusiv Transporturi. În Parlamentul European am avut intervenții pe diferite domenii, din cele mai variate. În parlamentul național, întotdeauna prezint punctul de vedere al ministerului pe directive europene care acoperă tot spectrul de politici. Predau afaceri europene și conduc doctorate în domeniu”, a declarat secretarul de stat.

În timpul președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Melania-Gabriela Ciot a avut rolul de reprezentant special al Guvernului României pentru relația cu Parlamentul European.

Două doctorate

Posibilul comisar european a terminat Școala Normală „Sabin Drăgoi” din Deva, în 1995, după care urmat Facultatea de Psihologie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), pe care a absolvit-o în 1999, iar apoi a făcut un an de studii postuniversitare în același domeniu. Între 2000 și 2004 a lucrat la Universitatea din Oradea, după care s-a întors la Cluj, la Universitatea Tehnică. În 2009 și-a luat primul doctorat, în Științele Educației, la Universiteit Ghent (Belgia) cu lucrarea „Media Portrayals of People with Disability – An Intercultural Approach” (Portretele media ale persoanelor cu dizabilități – o abordare interculturală).

În 2012 s-a transferat la Facultatea de Studii Europene a UBB și a susținut a doua teză de doctorat, cu tema „Idiosincrazii în procesul decizional al politicii externe”, coordonată de profesorul Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană, perceput ca făcând parte din celebrul „Grup de la Cluj”.

În 2015 și-a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul „Relații internaționale și studii europene”. În 2017, a devenit directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” din cadrul UBB.

Întrebată dacă crede că va fi asociată cu „Grupul de la Cluj”, dat fiind faptul că l-a avut ca îndrumător de doctorat pe Vasile Pușcaș, Melania-Gabriela Ciot a răspuns: „Aoleu… într-adevăr, am fost una dintre zecile sau sutele lui de doctoranzi… nici nu mi-a trecut prin cap așa ceva. Lucrarea de doctorat a fost «summa cum laude»”, și a refuzat să facă alte comentarii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu