Președintele UNJR despre scandalul dezinfectanților din spitale: Acest caz este mult prea grav pentru a rămâne un simplu subiect de presă ori anchetă jurnalistică

Foto: Dan Bodea

Scandalul legat de diluarea dezinfectanților din spitale nu poate rămâne ”un simplu subiect de presă”, consideră judecătorul Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR). Gârbovan atrage atenția că este necesară inclusiv implicarea autorităților de aplicare a legii pentru a stabili dacă SRI a acționat corect și a transmis informațiile de care dispunea către organele de anchetă abilitate.

dana garbovan”Declarațiile din care rezultă că SRI a știut despre licitațiile trucate și că dezinfectanții din spitale nu respectau standarde minime sunt deosebit de grave și necesită o reacție instituțională inclusiv din partea autorităților de aplicare a legii. Dincolo de infracțiunile de corupție vizând licitații trucate, acum vorbim de posibile infracțiuni ce afectează sănătatea și viața populației, într-o măsură care, dacă se confirmă, este înspăimântătoare. E vorba despre un posibil comportament infracțional extins pe o lungă perioadă de timp, cu implicații extrem de grave pentru sănătatea și viața populației, care necesită clarificări publice imediate din partea tuturor instituțiilor cu atribuții pe prevenție și sancționare. A transmis SRI la parchete aceste informații care atentează la viața populației sau nu? Când a făcut-o? Ce s-a întâmplat cu dosarele?”, a menţionat judecătorul clujean într-o postare pe profilul personal de Facebook.

Magistratul clujean consideră că SRI, potrivit legii, avea obligația să transmită aceste informații despre pregătirea săvârșirii de fapte penale către parchete. ”Cel puțin din informațiile transmise publicului prin articolul scris de Cătălin Tolontan, rezultă că avem de-a face cu licitații trucate și adevărate bombe biologice, despre care SRI știa, însă nu știm și dacă SRI a informat organele de cercetare penală. Acest lucru este important să fie verificat. Cătălin Tolontan citează în articol un medic care a spus agenților SRI să oprească această crimă la adresa securității și sănătății românilor. <Ideea agenților era că dacă nu se face flagrant la mită e tare greu să se închidă cercul. Și le-am spus că mor oameni în cercul lor neînchis>, a spus medical epidemiolog, care a anunțat SRI. Afirmația acelor agenți SRI, dacă se dovedește a fi reală, este deosebit de gravă, deoarece din ea transpare faptul că SRI nu a transmis mai departe acele informații spre parchete, decizând ei în locul procurorilor că nu pot face flagrant. SRI are NUMAI rol de informare a organelor de cercetare penală, procurorul fiind cel care, ulterior, decide cum va fi folosită informația furnizată de SRI, dacă va deschide sau nu un dosar penal, cum va conduce ancheta, ce probe vor fi administrate. Nu este rolul SRI să decidă cum și când se anchetează infracțiunile de corupție”, a adăugat Dana Gîrbovan.

Gîrbovan reamintește că UNJR a atras atenția de mai multe ori că orice implicare a unui serviciu secret în anchete penale dincolo de limitele legale compromite independența sistemului judiciar. ”Scandalul de față readuce în discuție, într-un mod extrem de acut și dureros de data aceasta, rolul serviciilor secrete în relația cu justiția. Din rapoartele SRI și declarațiile publice rezultă că SRI, depășindu-și atribuțiile legale, este implicat activ în anchetele penale. Pe partea de informare a organelor de cercetare penală, însă, unde SRI are direct atribuții legale, se pare că ceva nu a funcționat pentru a preveni dezastruoasa situație de față din spitale. Acest caz este mult prea grav pentru a rămâne un simplu subiect de presă ori anchetă jurnalistică. Fiecare instituție cu competențe specifice, în special cele de aplicare a legii, trebuie să comunice transparent dacă faptele dezvăluite în presă le-au fost aduse sau nu la cunoștință de SRI, dacă s-au confirmat sau nu, respectiv ce măsuri a luat fiecare pe domeniul de competență”, este de părere președintele UNJR.

Distribuie:

Postaţi un comentariu