Președintele Iohannis despre „Săptămâna Haferland”: Îmi doresc foarte mult ca această inițiativă să fie încercată și în alte părți

Foto: Sorin Mărghitaş

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent la Criț, la festivalul „Săptămâna Haferland”. Acesta a spus celor prezenți la eveniment că își dorește ca această inițiativă privată să fie extinsă și în alte regiuni din țară pentru a le revigora din punct de vedere social și economic.

„Este o inițiativă privată a domnului Michael Schmidt și a fundației pe care a înființat-o și care are un scop simplu, clar și pe care îl găsesc extraordinar de bun: să revigoreze o comunitate și o regiune tradițională. Acum puține zile am participat la o întâlnire la Sibiu și i-am întâlnit pentru mulți dintre dumneavoastră, la întrunirea sașilor. Am spus atunci că, din păcate, în multe comunități sau în multe localități care au avut comunități săsești puternice, prezența acestor comunități, de multe ori, se reduce la prezervarea – cu mai mult sau mai puțin succes – a patrimoniului. Ceea ce evident lipsește acolo este prezența este esența, vigoare, tradiția trăită… Iată că aceste elemente reapar și îi felicit pe cei care s-au străduit ca aceste lucruri să se întâmple. Această inițiativă privată este absolut lăudabilă și nu numai că îi doresc succes, dar doresc întregii regiunii – care are oameni foarte frumoși și tradiții foarte frumoase – să fie revigorate, să atragă turiști care nici înainte poate n-ar fi venit. Îmi doresc foarte mult ca această inițiativă să fie văzută și de alții, să fie văzută și, dacă se poate, să fie încercată și în alte părți. România are numeroase zone extraordinar de frumoase dar care încă nu au fost revigorate, încă nu au fost descoperite sau redescoperite. Îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se întâmple. Îmi doresc ca în România să apară multe astfel de inițiative de turism cultural, de turism rural și atunci vor avea mult mai mulți ocazia să vadă ce frumoasă este România”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Proiectul „Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești a apărut în vara anului 2012, din iniţiativa omului de afaceri Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și a lui Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga. Intenția lor este de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland.

Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următorul an numărul turiștilor a ajuns la aproximativ 1.000, la ediția din 2015, la peste 1.500, iar, la cea din 2016, recordul a fost de peste 4.000 participanți.

Cea de-a cincea ediție, „Săptămâna Haferland” se desfășoară anul aceasta în perioada 9 – 14 august și include localitățile Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Bunești, Homorod, Archita, Cloașterf și Meșendorf, sub genericul „Descoperă gustul tradițiilor săsești”.

Postaţi un comentariu