Președintele FUEN va lansa la Castelul Banffy o campanie europenă de strângere a un milion de semnături pentru susținerea unui proiect de protecție a minorităților

Castelul Banffy

Președintele Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN), Lorant Vincze, a declarat joi la Cluj că organizație pe care o conduce va demara la nivel european, în luna mai, o campanie de strângere de semnături în vederea susținerii proiectului Minority Safepack ce are ca scop protejarea minorităților din statele membre ale Uniunii Europene, UDMR propunându-și să strângă în România cel puțin 200.000 de semnături.

Președintele FUEN, Lorant Vincze a explicat că această campanie va fi lansată în data de 19 mai, la Castelul Banffy din Bonțida, Cluj, și își propune să strângă în termen de 12 luni un număr de 1 milion de semnături, pe teritoriul a șapte state membre.

„Ceea ce a început ca o inițiativă în cadrul UDMR, a devenit un subiect la nivelul UE. Va fi un an de campanie în UE, atenție din partea mass-media și conștientizare a populației. Atingerea numărului de un milion de semnături mi se pare că nu va fi o problemă. Mai important este dacă reușim prin campanie să realizăm o coaliție în sprijinul acestui demers, o coaliție care să nu fie numai în sprijinul minorităților naționale, ci un sprijin al publicului larg. Vrem să fie o cale de dialog și să arătăm că adoptarea acestor inițiative nu ar lua nimic de la majoritate, ci ar îmbunătăți UE, dând șanse egale cetățenilor”, a explicat președintele FUEN.

Evenimentul de lansare a campaniei va coincide cu perioada în care la Cluj are loc congresul anual al FUEN, organizație care are 90 de filiale în 32 de țări europene.

„Clujul va deveni capitala europeană a minorităților pentru câteva zile. Vom aborda mai multe teme relevante. Utilizarea limbii materne este lait-motivul acestor întâlniri, dar vor fi și tematici speciale, cum ar fi contribuția minorităților la patrimoniul cultural european, practicile europene în domeniul autonomiei sau modernitate și inovare în comunitățile etnice. Vom vorbi despre inițiativa cetățenească Minority SafePack”, a mai spus Loran Vincze.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său își propune să strângă aproximativ 20% din totalul de semnături necesare și a explicat că Minority Safepack ar putea fi legiferat de către UE în anul 2019

„200.000 este o cifră reală. La scrutine electorale reușim, sper să fie mai multe, dar asta este o țintă. Am discutat cu organizațiile care ne sunt partenere în FUEN despre susținere. Nu e bine să existe o Europă cu două viteze și în privința drepturilor minorităților. Pe de-o parte, Europa veche cu statele din Europa Occidentală și o Europă mai nefericită, unde aceste probleme nu au fost rezolvate după căderea comunismului. Am câștigat procesul cu CE și din cele 11 puncte propuse de nou, nouă au fost acceptate. Cerem UE protecția minorităților, a limbilor minoritare, protejarea culturii și a educației, politică regională și în favoarea minorităților, egalitate în audiovizual. Este un pachet foarte important care va trece la legiferare după ce strângem semnăturile, nu mai repede de anul 2019”, a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, Minority Safepack este cel mai mare proiect politic al FUEN, inițiat de către UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud și Tineretul Naționalităților Europene. Scopul documentului este să ridice nivelul de protecție al minorităților naționale din competența exclusivă a statelor membre la cel al Uniunii Europene.

Postaţi un comentariu