Premiul internațional de platină la caligrafie japoneză ajunge la Cluj

Foto: Dan Bodea

Profesoara Rodica Frenţiu, director al Departamentului de Limbi şi Literaturi Asiatice din cadrul Facultății de Litere a UBB, a fost distinsă cu Premiul de platină la ediția 2017 a Expoziției internaţionale de caligrafie japoneză CONNECT THE WORLD – Global Shodo@Yasuda de la Hiroshima (Japonia), după ce, în anul 2016, a primit „Premiul de aur” la aceeași manifestare.

Expoziţia, organizată de Yasuda Women’s University din Hiroshima, are ca scop fundamental promovarea dezvoltării caligrafiei japoneze la nivel mondial.

„Am început studiul caligrafiei japoneze cu ani în urmă, la ea acasă, din dorinţa de a-mi explica uimirea stârnită de un alt sistem grafic decât alfabetul şi de a-l înţelege cumva din interior. Dar, pe nesimţite, simpla scriere cu pensula a pictogramelor şi ideogramelor (shūji) s-a transformat în arta scrierii (shodō), linia neagră pe coala albă de orez revelându-mi nebănuite lumi… Iar Premiul de platină acordat lucrării mele de caligrafie „Memoria clipei” (瞬間記憶) îl primesc cu mare bucurie, ca un dar pentru încercarea personală de a înţelege arta caligrafiei japoneze”, afirmă Rodica Frențiu.

Dat fiind caracterul său restrictiv (condiţionat de specificitatea limbii), eclectic (prin învățăturile școlilor de caligrafie) și exigent (din cauza materialelor folosite – hârtie, tuş și pensulă), arta caligrafiei este practicată de puțini străini în afara spațiului nipon.

Citiți și: Premiul internațional de aur la caligrafie japoneză ajunge la Cluj. Profesoara Rodica Frențiu, premiată de o universitate din Japonia

Postaţi un comentariu