Premierul Dăncilă: Spitalele regionale se vor face fie pe bani europeni, fie prin parteneriate private

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-un interviu difuzat sâmbătă de Antena 3, că vor fi depuse toate actele pentru realizarea spitalelor până la finalul acestui an, însă trebuie găsite soluţii pentru finanţare, subliniind că printre soluții ar fi ca guvernul să colaboreze cu Corina Crețu.

Ea a explicat că pentru cele trei spitale sunt disponibili 150 de milioane de euro, dar costurile necesare ar fi de 460 de milioane de euro pentru un singur spital, astfel că o soluţie ar fi parteneriatul public-privat.

“Am avut o discuţie cu doamna Corina Creţu, am discutat şi cu ceilalţi comisari. Eu cred că, pentru a avea un impact foarte bun, trebuie să folosim şi fondurile europene, şi parteneriatul public privat şi fonduri de la bugetul de stat. Noi avem pe cele trei spitale 150 de milioane de euro. Asta înseamnă că, plătind şi ceea ce presupune cheltuielile cu studiile de fezabilitate, ne rămâne mult mai puţin. Nu asta este problema. Noi trebuie să găsim soluţii. Ori să fazăm astfel încât să mai luăm bani europeni, să putem construi pe fonduri europene, ori să construim această conlucrare între fondurile europene şi parteneriatul public-privat, există şi un regulament european în acest sens”, a declarat Dăncilă.

Premierul a explicat că, pentru suplimentarea fondurilor, trebuie o conlucrare cu comisarul Corina Creţu sau găsirea unei alte surse de finanţare.

“Bineînţeles că vrem să facem spitalele. Depunem toate actele până la sfârşitul acestui an. Nu există o problemă din acest punct de vedere. Problema este să privim puţin mai departe. Ne trebuie 460 de milioane de euro pentru un spital, trebuie să vedem cum putem, să trimitem o scrisoare, să conlucrăm cu doamna Creţu, să putem să luăm din aceşti bani mai mulţi de la Comisia Europeană, sau să găsim o altă sursă de finanţare, şi aici ne gândim la parteneriatul public-privat. Aceştia sunt bani care presupun o cheltuire suplimentară de la bugetul de stat. Noi trebuie să vedem care este cea mai bună formulă. Avem un obiectiv ambiţios, dar, în acelaşi timp, în paralel, vrem să folosim şi parteneriatul public-privat”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Consiliul Județean vrea să facă el Spitalul FRegional de Urgență

Europarlamentarii PNL Marian Jean Marinescu și Daniel Buda au solicitat recent ministrului Sănătății. Sorina Pintea, să accepte ca proiectele celor trei spitale regionale de să fie derulate prin cele trei consilile județene, Guvernului să modifice POR, astfel încît proiectele să fie scrise și depuse direct de beneficiari, comisarului european pentru Politică Regională, Corina Crețu, să aprobe în cel mai scurt timp posibil aceste modificări de proceduri. De asemenea, consiliile județene din Cluj, Craiova și Iași au fost îndemnate să preia inițiativa și să pregătească deja documentația pentru viitoarele spitale. Europarlamentarii mai solicită Corinei Crețu  să ia măsurile legale la nivelul CE pentru a permite autorităților județene să depună proiectele de finanțare, în cazul în care Guvernul României nu va fi de acord cu modificarea POR.

”Nu doar că am discutat cu domnii europarlamentari despre acest subiect, dar în calitate de președinte al Consiliului județean am semnat o adresă zilele trecute către Ministerul Sănătății și către comisarul Corina Crețu prin care, văzând incompetența crasă a Guvernului și faptul că acesta a abandonat din nou proiectele regionale, ale Clujului în principal, am solicitat să facem noi Spitalul Regional de Urgență, să devenim titularul finanțării pe Programul Operațional Regional, ceea ce presupune o modificare a Ghidului acceptată de Comisia Europeană, astfel încât să putem accesa direct acești bani în calitate de proprietari ai terenului pe care îl avem în Florești, fără să mai depindem de Guvern.”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

”Ne luăm terenul înapoi”

CJ Cluj  a cedat cu titlu gratuit ministerului Sănătății terenul  de 14 ha din comuna  Florești cu scopul clar precizat prin Hotărârea CJ de construire a Spitalului Regional de Urgență.

”În contextul în care ministerul nu construiește acest spital în termenul pe care noi l-am convenit, respectiv pe finanțarea până în 2020, în proxima ședință a consiliului, după ce vom avea răspunsul de la comisarul Crețu și de la Ministerul Sănății, să analizăm posibilitatea de a retrage dreptul de proprietate pe acel teren dat ministerului și acesta să revină acolo de unde a plecat, și cu această modificare pe Ghidul POR  să putem accesa direct bani pentru a construi noi acest spital.

Este inadmisibil ca după ce un an de zile s-a lucrat la studiile de fezabilitate, la întăbularea și radierea construcțiilor de pe acel teren, să ajungem să vedem că Guvernul abandonează acest proiect pentru 2025, ca și cînd guvernarea este veșnică a PSD-ului.”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Distribuie:

Postaţi un comentariu