Premieră în Reactorul de creație și experiment: „Turandot în imperiul șoaptelor”

Premieră în Reactorul de Creație și Experiment

Premierea piesei de teatru „Turandot în imperiul şoaptelor”, în regia Dianei Dragoș, o adaptare a legendei prinţesei chineze, bazată pe piesele lui Carlo Gozzi, Friedrich Schiller, libretul lui Giuseppe Adami și Renato Simoni pentru opera lui Puccini, cu inserţii din Caligula lui Camus, va avea loc miercuri, 5 noiembrie, ora 19.00, la sediul Reactorului de creaţie şi experiment.

Turandot, femeia-dragon a Chinei de altădatã, interpretată de Georgiana Ghergu, a rămas pe podiumul din Sala Divanului, de unde îşi trimitea cândva la moarte pretendenţii ce nu reuşeau să treacă probele date de ea. Deşi opulentul palat a ajuns o ruină şi cei din jurul ei au murit, îşi retrăieşte legenda de secole, schimbându-i însă finalul. Spre deosebire de toate prinţesele Turandot dinaintea ei, care s-au căsătorit cu prinţul Calaf, această Turandot nu îmbătrâneşte. Frumuseţea ei, care provoca războaie în imperiu, a rămas intactă de-a lungul timpului. Cei care vin să vadă „femeia care nu moare” pentru că şi-a împietrit inima sunt, pentru Turandot, Marea Adunare ce asistă la înfrângerea prinţilor. Şi pentru că regăseşte aceeaşi esenţă în oameni de sute de ani, refuză să-şi părăseascã povestea.

Diana Dragoş a absolvit secţia regie a Facultatăţii de Teatru şi Televiziune Cluj Napoca, clasa prof. Mona Marian. A montat, în zona independentă, spectacole bazate pe texte contemporane (Teatru 2.0: Rubik, fragmentele Roșu și Alb, de Alexa Băcanu și Brîndușa Ban, Infanta-Ghid de întrebuinţare de Saviana Stănescu, Space Delivery System de Alexa Băcanu, Practică teatrală în regiunile Centru și Nord-Vest: Telescaun de Ana Cucu-Popescu), şi dramaturgie clasică în teatre de stat (Teatrul de Nord, Satu Mare: Interior după Maurice Maeterlinck, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova: Leonida faţă cu reacţiunea după I. L. Caragiale). A participat la workshopuri conduse de Patrice Pavis, Tamas Banyai, Cristi Juncu şi Cosmin Ardeleanu, un masterclass cu Eugenio Barba, iar în 2013 a participat la programul European Theatre Convention, Trames.

Georgiana Ghergu este absolventă a Universității de Arte din Târgu-Mureș, promoția 2012 (clasa Conf. Univ. Dr. Daniela Lemnaru) și masterand U.A.T., promoția 2014. Din 2012 face parte din echipa artistică a Teatrului Național Târgu-Mureș, compania Liviu Rebreanu, debutând în spectacolul Căsătoria, în regia lui Tufan Imamutdinov, cu rolul Agafiei Tihonovna. A lucrat cu importanți regizori ai spațiului teatral românesc, precum: Gigi Căciuleanu, Theodor-Cristian Popescu, Radu-Alexandru Nica, Horațiu Mihaiu etc.

Cei care doresc să urmărească spectacolul, pot să își rezerve un loc la numărul 0747 197 501 sau pe următoarea adresă de mail: rezervări.reactor@yahoo.ro. Prețul unui bilet este 15 lei și 10 lei pentru studenți.

Distribuie:

Postaţi un comentariu