Premieră absolută la Cluj: Momente intime din viața unei perechi de șoimi, live pe internet

Momente intime din viața unei perechi de vânturel roșu, care sunt transmise în direct zi și noapte,  pot fi urmărite pe pagina de internet a proiectului “Păsările Clujului în direct”, www.clujbird.ro.

Imaginile sunt transmise de o cameră web, amplasată în dreptul unui cuib de vânturel situat sub acoperișul unui bloc din cartierul Mănăștur din Cluj. Camera nu este amplasată foarte aproape de cuib pentru a nu deranja păsările și datorită orientării sale sudice, imaginea este mai vizibilă după masa. Potrivit coordonatorului proiectului, Dr Szabó D. Zoltán, în cuib se află în acest moment patru pui care au aproximativ 5-6 zile și care vor mai sta în acel loc probabil două săptămâni. „E interesant și pentru noi, comunitatea de ornitologi, să vedem evoluția lor în direct. Spre exemplu într-una din aceste zile părinții șoimilor le-au adus puilor o șopârlă și a fost un moment foarte spectaculos. La fel de interesant va fi și momentul când vor începe exercițiile de zbor”, a declarat Dr Szabó D. Zoltán pentru Transilvania Reporter. Vânturelul roșu este una dintre numeroasele specii de păsări (pescăruș, pițigoi, huhurez, ciocănitori), care s-a adaptat condițiilor urbane și formează parte integrantă a biodiversității orașelor. Este o specie diurnă, un răpitor de zi, care contribuie semnificativ la reducerea populațiilor de insecte, rozătoare mici, a broaștelor, șopârlelor fiind protejat atât de legislația europeană cât și de cea națională.

Coordonatorul proiectului a mai precizat că acest cuib de vânturel roșu poate fi la fel de bine observat și noaptea când ochii păsărilor sunt cei mai vizibili. Potrivit ornitologului Szabó Zoltán, proiectul de observare a acestui tip de șoim prin intermediul camerei web este unul în premieră absolută în Cluj, în timp ce în țară mai există astfel de observații în cazul cuiburilor de berze. „Noi ne-am dori ca în viitor să amplasăm mai multe camere web în Cluj, pentru observarea și altor specii de păsări precum huhurezul, pițigoiul, sau cioara de semănătură despre care oamenii nu știu cât de interesante sunt. De asemenea, am fi interesați să observăm și o familie de pescăruși care de obicei își fac cuibul pe clădirea Operei Naționale”, a spus cercetătorul. Despre ideea proiectului ornitologul a declarat că aceasta este destul de veche. „Am așteptat finanțarea din partea Primăriei și doar după obținerea ei am reușit să ne mobilizăm. În plus, nu a fost ușor să stabilim toate detaliile tehnice, să găsim cuibul într-o zonă cu o conexiune bună la internet”, a spus Szabó D. Zoltán. Potrivit acestuia, costul camerei web s-a situat în jurul sumei de 1600 de lei.

Obiectivul proiectului realizat de Asociația “Apáthy István Egyesület” este sensibilizarea publicului larg față de biodiversitatea urbană, în special față de păsările citadine

Distribuie:

Postaţi un comentariu