Podul Traian va fi gata după 10 luni de şantier

Foto: Dan Bodea

După 10 luni de la începerea lucrărilor, Podul Traian va fi gata la finele acestei luni, dau asigurări reprezentanţii primăriei. Investiţia necesară după ce o bucată din pod s-a rupt încă din 2013, a dat serios peste cap traficul în oraş în aceste luni. Dar în august 2016, când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, termenul anunţat era de şase luni.

„Lucrările sunt în grafic, iar temenul este 30 iunie 2017. În momentul de faţă este turnat stratul de asfalt pe partea carosabilă şi pe pista de biciclete. S-au făcut nişte umpluturi în partea din faţă, pentru că acolo s-a făcut şi un cămin mai mare pentru pompe şi tot ce înseamnă partea de apă, lucruri care erau în trei locuri diferite şi care s-au comasat într-un singur loc, ca să fie un acces mult mai uşor la ele. Hidroizolaţia este făcută, mai urmează să se toarne partea de beton peste trotuare. Acolo sunt făcute nişte canalizaţii pentru diverse clabluri, care vor trece pe acolo, fără a mai fi necesar pe viitor, dacă mai vrea cineva să facă vreo traversare peste pod sau pe sub pod, să mai spargă trotuarul”, a explicat pentru Transilvania Reporter viceprimarul Dan Tarcea.

Tarcea a precizat însă că deşi este turnat asfaltul traficul nu poate fi încă pornit pe noul pod. „Sigur că acum nu se poate da încă drumul la trafic  pentru că acolo sunt nişte vibraţii destul de mari şi este necesar un termen de 28 de zile minim ca să se întărească betonul, să nu apară fisuri sau crăpături în partea de beton. Termenul de 30 iunie pentru finalizare va fi respectat. Mai trebuie pus doar parapetul lateral, stâlpii de iluminat şi stâlpii pentru Compania de Transport  Public”, a adăugat acesta.

Referitor la prelungirea lucrărilor mult peste cele şase luni anunţate iniţiatul, viceprimarul are şi câteva explicaţii. „Iniţial, când a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, au fost nişte întârzieri datorate liniilor de înaltă tensiune, sunt două linii de înaltă tensiune. Mutarea şi dezafectarea lor a durat mai mult, a durat până au venit toate avizele. După aceea a fost perioada rece, cu minus 25 de grade când nu s-a putut lucra şi acestea sunt motivele reale pentru care s-a întârziat. Nu putem vorbi despre o întârziere efectivă, pentru că lucrurile s-au mişcat destul de bine acolo, doar că nu am putut estima în anumite perioade dacă se va putea lucra sau nu. Din primăvară este un ritm bun şi a fost cu mari provocări. Vă aduc aminte că au fost montate 7 grinzi care au depăşit 33 de metri, au fost două macarale, una de 500 de tone, una de 200 de tone, care au trebuit calate. Lucrările au decurs fără niciun fel de probleme” afirmă Dan Tarcea.

Parkingul Negoiu, gata în toamnă

Despre un alt şantier, unde lucrările au durat ani de zile în plus faţă de termenul iniţial, veştile par să fie bune. În Noiembrie 2017 locuitorii din zona străzilor Negoiu-Mehedinţi ar urma să beneficieze de cele 372 de locuri de parcare din parkingul la care se lucrează încă din 2013 şi care ar fi trebuit finalizat în septembrie 2015. „Parkingul Negoiu se va finaliza la sfârşitul lunii noiembrie. Firma care a câştigat iniţial licitaţia a intrat în insolvenţă şi până când am găsit modalităţile ca o altă companie să preia lucrările a durat. Acum lucrările sunt în grafic, se lucrează intens, am făcut verificări multiple pe teren şi firma care a preluat lucrările, este vorba de a doua firmă din consorţiul care a câştigat iniţial licitaţia, lucrează intens pentru ca anul acesta să dăm drumul şi la parching”, a declarat viceprimarul Clujului. Contractul pentru proiectarea și execuția acestui parking a fost semnat în 2012 cu asocierea firmelor Construdava și ICCO Emerg, investiţia fiind evaluată la 6.5 milioane de lei. Parkingul va avea un demisol, parter și cinci etaje.

Piaţa Unirii, din nou în şantier

După doar o lună de pauză de la ultimele lucrări, Piaţa Unirii va reintra în şantier. Aceasta odată ce elevii iau vacanţă. În modernizare intră latura nordică a pieţei. „Odată cu încheierea anului şcolar, pe perioada vacanţei, se vor face lucrări pe latura nordică din Piaţa Unirii. Este ultima latură care trebuie făcută din Piaţa Unirii. Trebuie o recalibrare a trotuarului, adică trebuie asigurată o continuitate a benzilor care vin de pe Bulevardul 21 Decembrie şi merg pe Memorandumului. Şi bineînţeles, va fi pavat la fel, în acelaşi ton cu cealaltă parte a Pieţei Unirii”, spune Dan Tarcea. Trotuarul de pe latura nordică va fi îngustat însă doar pe unele porţiuni.  „Se va lua din trotuar pe o distanţă de aproximativ 100 de metri între 30 cm , 80 cm până la 1 metru şi jumătate. Deci nu pe toată latura nordică se va lua din trotuar, ci doar pe o parte din el. Nu va fi o bandă suplimentară pentru maşini, ci se va face o încadrare mult mai bună pentru mijloacele de transport în comun. Aceasta va face parte din etapa în care vom face o bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun din Mărăşti până în centru”, a mai adăugat viceprimarul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu