Pledoarie pentru şah. Un profesor clujean a expus o colecţie impresionantă de jocuri de şah, unică în România, formată din piese adunate din peste 30 de ţări

Foto: Dan Bodea

Expoziţia „Ocolul Pământului în 80+ de şahuri” a fost vernisată luni, 16 octombrie 2017, cu ocazia aniversării a zece ani de la înfiinţarea  Academiei de Şah SITAS. Expoziţia care cuprinde peste 80 de jocuri de şah tematice din peste 30 de ţări de pe şase continente este găzduită de sala de expoziţii a Universităţii „Babeş-Bolyai” (str. Moţilor nr. 11, etaj 3) şi poate fi vizitată în mod gratuit, în perioada 16-28 octombrie în intervalul ora 10:00 – 18:00.  Întreaga expoziţie i se datorează profesorului de matematică de la Liceul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Emil Sitaru, un om îndrăgostit de sportul minţii, care colecţionează piese inedite de peste 15 ani.

Emil Sitaru – Foto: Dan Bodea

 „Colecţia conţine aproape 100 de jocuri de şah tematice, adunate din peste 30 de ţări, de pe şase continente. Marea majoritate au fost cumpărate de mine din ţările în care am călătorit cu familia sau din excursiile tematice cu elevii. Am căutat să reprezinte cât mai bine tradiţii ale ţărilor respective, specificul acestora. Unele sunt valoroase prin tematica lor, altele prin materialul din care sunt confecţionate, altele prin motivele cu care sunt decorate tablele, dar toate reprezintă un conglomerat de şah, artă, cultură, istorie, geografie. Jocurile de şah reprezintă, în special pentru copii, un mod de a învăţa şi de a înţelege anumite lucruri, privind la aceste jocuri reprezentative.

Expoziţia îşi propune să fie mai mult decât o expunere a colecţiei, este o pledoarie pentru şah. Noi şi în cadrul Academiei de Şah SITAS care acum serbează 10 ani de la înfiinţare, folosim şahul ca mijloc de educaţie pentru formarea capacităţilor intelectuale ale copiilor, dar şi pentru formarea lor ca oameni, pentru formarea caracterului acestora. Şahul te formează ca om. Şahul te ajută să îţi analizezi greşelile, să îşi faci un plan de acţiune, te învaţă să recunoşti dacă eşti mai slab decât adversarul, te învaţă să ai puterea de a-l felicita pe învingător, de a da mâna cu el şi nu în ultimul rând, şahul te ambiţionează să devii mai bun pe zi ce trece”, a explicat Emil Sitaru.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cea mai veche piesă din cadrul colecţiei a fost achiziţionată în 2002 din Turcia. “Există colecţionari care dau o mulţime de bani pe jocurile de şah, eu nu am piese foarte valoroase din acest punct de vedere. Pe mine mă interesează varietatea şi ca motivele din ţara respectivă să fie redate cât mai fidel. Acela este de exemplu din Africa, realizat pe pânză şi cu motive africane, acela e din Peru cu motive incaşe, acela din lemn de măslin din Grecia. Mă interesează aceste aspecte. Am un amfiteatru pe coloane în stil dorin din Grecia, am piese din Thailanda, din Taiwan, Polonia, Olanda. Cel mai apreciat de este cel din cristal de Bohemia din Praga”, explică Emil Sitaru.

Şah de colecţie Egiptenii vs Romanii / Foto: Dan Bodea

Şah artizanal din Guineea Bissau/ Foto: Dan Bodea

Şah din Grecia / Foto: Dan Bodea

Colecţia cuprinde jocuri de şah extrem de variate printre care amintim: Şah de colecţie Egiptenii vs. romanii, Şah din Grecia, ale cărui piese şi tablă sunt realizate din lemn de măslin, Şah de coleţie din Germania, Şah Artizanal din Guineea Bissau, Şah din Peru cu motive incaşe, Tablă din piele de Cordoba, Şah de colecţie din Spania ale cărui tablă şi piese au fost placate cu aur de Toledo şi argint, Şah Portugalia, cu piese şi cutie rotundă din lemn, Şah din Malta cu piese din metal şi tablă din lemn, Şah pentru nevăzători, Şah artizana Budapesta, Şah din Taiwan,  Şah din onix, Şah din Anglia (Incaşii vs. Conchistadorii), Şah cu simbolurile clubului Real Madrid, dar şi o mare varietate de jocuri dedicate celor mici: Şah Lego, Şah Familia Simpsons sau Şah Star Trek. 

Foto: Dan Bodea

„Mă bucur enorm că această colecţie poate fi văzută pentru a doua oară la Cluj-Napoca, prima dată fiind expusă în urmă cu doi ani. Totodată, îmi exprim dorinţa de a găsi un spaţiu în acest mare oraş în care să rămână permanenţă pentru că este păcat să nu o pot arăta lumii. Acum sunt în perioada de căutare şi sper să găsesc o sală unde să pot face un parteneriat avantajos. Greu am găsit şi această sală, am căutat foarte mult până am avut acceptul Universităţii Babeş-Bolyai, căreia îi mulţumesc. Am invitaţii şi în alte oraşe, peste trei săptpmâni voi merge la Râmnicu Vâlcea cu expoziţia, dar după aceea îmi doresc să o stabilesc la Cluj, în oraşul meu şi sper că voi reuşi până la urmă”, a mai spus profesorul de matematică.  

Citiţi şi: Un clujean dorește să înființeze Casa Șahului la Cluj-Napoca

Distribuie:

Postaţi un comentariu