Pista veche a aeroportului clujean intră în reparaţii

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca | Foto: Dan Bodea

Pista veche a aeroportului clujean, denumită calea de rulare Delta, folosită în acest moment ca pistă de rulare pentru aeronave va intra în reparaţii. Președintele Consiliului Județean Cluj a anunțat eliberarea autorizației de construire pentru lucrările de reparație la această pistă.

Astfel, după adjudecarea contractului, preconizată a se desfășura în cursul săptămânii viitoare, firma constructoare va avea la dispoziție maximum 30 de zile pentru realizarea reparațiilor, perioadă de timp în care se vor executa o serie de intervenții asupra a nu mai puțin de 253 de dale de beton. Valoarea estimată a contractului este de 500.000 de euro.

Spre deosebire de anii precedenţi, traficul aerian nu va fi afectat în nici un fel, lucrările urmând a fi efectuate fie noaptea, fie pe câte un sector, alternativ. De asemenea, pentru a se evita repetarea în fiecare an a acestor lucrări efectuate la o pistă construită în anul 1968, în etapa următoare vor fi realizate și lucrări de modernizare în profunzime, mai complexe, această pistă fiind astfel dimensionată încât să asigure o capacitate de importanță redusă, în condițiile în care este folosită doar pentru rularea aeronavelor, nu şi pentru decolare/aterizare.

În ceea ce privește proiectul de construire a noii piste a Aeroportului, etapa II,   de la 2100 la 3500 de metri, continuarea acestuia este condiționată de finalizarea, de către Direcția Apelor Române Someș-Tisa a lucrărilor de deviere a râului Someș, respectiv de realizarea exproprierilor din zona afectată, a precizat Alin Tişe.

Valoarea totală a lucrărilor de deviere și a exproprierilor se cifrează la suma de aproximativ 11.000.000 euro. În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj se va întâlni în perioada următoare cu ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer pentru a discuta despre soluţiile pentru continuarea finanțării acestui proiect. Ulterior finalizării devierii Someşului, proiectul de extindere a pistei va continua etapizat, în două sau trei etape, fondurile necesare urmând a fi asigurate atât din bugetul Consiliului Judeţean cât şi din fondurile proprii ale aeroportului.

Postaţi un comentariu