Piesa de teatru „În cuvintele tale” aduce la Cluj perspectiva românilor despre multiculturalism

Piesa de teatru, „În cuvintele tale”, creată de Ștefan Peca pornind de la peste 900 de povești digitale spuse în bibliotecile publice despre diversitatea culturală a minorităților din România va ajunge pe 29 februarie la Cluj-Napoca.

Textul piesei inspirate de poveștile despre minorități spuse de peste 900 de români îi aparține dramaturgului Ștefan Peca, regia, lui Radu Apostol, iar distribuția spectacolului e compusă din două actrițe cunoscute iubitorilor de teatru românesc:  Mihaela Rădescu și Katia Pascariu. Scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de Bobo Burlăcianu de la Fără Zahăr, și proiecțiile video, de Elena Găgeanu.

Realizarea colecției de peste 900 de povești digitale spuse de români despre multiculturalism a fost posibilă prin proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, inițiat de ANBPR și bibliotecile publice și susținut prin implicarea partenerilor Asociația Culturală REPLIKA și Jazzmontor AS Norvegia. Aceste povești, multe dintre ele cu un potențial dramatic deosebit, au devenit sursa de inspirație pentru realizarea unei piese de teatru originale, care surprinde cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural românesc din perspectivă multietnică.

„Cum vorbim despre noi înşine? Cum ne exprimăm „în cuvintele noastre”? Cum apar tradiţiile şi obiceiurile româneşti azi? Cum vorbim despre ele, rămânând noi înşine?” În ultimul an, cât timp a fost implementat proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, românii au transpus răspunsurile lor la aceste întrebări în format digital, răspunsuri care au fost arhivate de bibliotecile din patru județe, remarcabile prin diversitatea lor etnică: Brăila, Sibiu, Cluj și București.

Povestea

Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, 2016, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”.

În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este mai suportabilă.

Spectacolul va fi prezentat publicului clujean, luni, 29 februarie, de la ora 19.00, la Fabrica de Pensule, Spațiul RAP. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare. Persoană de contact: Octavia Hulpoi, telefon 0731013283 şi email octavia_hulpoi@yahoo.com

Postaţi un comentariu