Pictorul clujean Adrian Ghenie scrie istorie. A vândut un tablou la Sotheby’s cu 1, 8 milioane de euro

Pictorul clujean Adrian Ghenie a devenit cel mai scump vândut artist român contemporan: el a atins o sumă record încasată pentru o pictură licitată la The Sotheby’s, Londra, în 30 iunie anul acesta: 1, 8 milioane de euro! Pictura se numește „The Fake Rothko”.
Ghenie este născut în 1977, a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, a trăit o perioadă la Berlin şi la New York, dar lucrează şi într-un atelier de la Cluj, la Fabrica de Pensule.
S-a născut la Baia Mare şi la 37 de ani a ajuns unul dintre cei mai căutaţi pictori ai lumii. “Lucrarea lui s-a vândut atât de bine pentru că a fost dorită. Am înţeles că a pornit de la 250 de mii si a ajuns la un milion şi jumătate de lire, tocmai pentru că au fost mulţi care şi-au dorit-o. La această oră, doar Brancuşi, dintre artiştii români, se vinde mai scump”, ne-a explicat un curator român.
Anul trecut tot Ghenie a obţinut un preţ record, pentru un pictor tânăr. Atunci a vândut lucrarea “Doctor Mengele” cu 140 de mii de euro. Putem trage concluzia că într-un an, lucrările lui Adrian Ghenie au crescut mai mult de zece ori.
Potrivit The Independent, picturile lui Arian Ghenie sunt expresive în modul de realizare. Acesta alege să nu utilizeze instrumente tradiţionale, optând în realizarea lucrărilor sale pentru un cuţit de paletă şi pentru stencil. Nu se vede pe nicăieri în studioul său vreo pensulă.
“Nu poţi picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puţine lucruri sunt de fapt pictate”, spune Adrian Ghenie.

În septembrie 2013, Clujul era menţionat printre primele trei oraşe cu cel mai mare potenţial artistic pe plan mondial într-un clasament realizat de Huffington Post.

La acel moment, Transilvania Reporter a realizat o analiză a şcolii artistice clujene în articolul Cum a ajuns Şcoala de la Cluj un trend mondial pe care vă invităm să o recitiţi.

Postaţi un comentariu