Petiție pentru înființarea în România a unui muzeu dedicat imaginii

Foto: Dan Bodea

Organizatorii celui mai mare festival dedicat fotografiei din Europa de Est, Photo Romania Festival, doresc să înființeze un muzeu dedicat imaginii. Au demarat și o petiție în acest sens, petiție care a fost semnată până în acest moment de peste 180 de persoane.

„Avem ideea unui Muzeu al Imaginii încă din 2014, când am organizat o expoziție temporară de istorie a fotografiei: peste 500 de echipamente și imagini de colecție, momente importante din istoria artei fotografice mondiale și românești. Succesul proiectului, promisiunile autorităților și încurajările comunității fotografice ne-au făcut atunci să lucrăm împreună pentru înființarea unui centru permanent de conservare și expunere a imaginilor istorice”, susțin organizatorii Photo România Festival.

Citiți și: Expoziția de istorie a fotografiei rămâne deschisă până în 20 iunie

Ce doresc semnatarii petiției? „Un spațiu permanent care să asigure condiții profesioniste de arhivare și expunere a fotografiilor, peliculelor, clișeelor și echipamentelor. Existența unui astfel de centru va însemna salvarea a mii de imagini care se deteriorează necontrolat datorită condițiilor precare de păstrare. Muzeul va reprezenta o primă oportunitate reală de centralizare și documentare a istoriei vizuale a României: un centru expozițional și educațional modern, care ne va pune în dialog direct cu instituțiile de acest fel din toată lumea. Fotografia și cinematografia românească sunt de mulți ani pe buzele publicului, curatorilor și cronicarilor din toată lumea. Muzeul de Istorie a Imaginii va promova creatorii români contemporani și ne va ajuta să valorificăm la modul real memoria artiștilor de altădată”, spun inițiatorii petiției.

Muzeul de Istorie a Imaginii ar urma să includă un spațiu expozițional pentru imaginile și echipamentele istorice, un atelier profesionist de recondiționare, conservare și digitalizare a imaginilor, un spațiu de arhivare a imaginilor, o sală pentru proiecțiile de film și fotografie și va fi structurat n patru secțiuni: media, film, comunicare, fotografie.

Textul integral al petiției poate fi citit aici.

„Vom prezenta proiectul nostru în fața Guvernului României, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și vom transforma împreună Muzeul de Istorie a Imaginii în realitate. Imaginea e singurul limbaj înțeles în toate colțurile globului și modul esențial prin care ne înțelegem reciproc, găsim un sens comun al lumii pe care o locuim și ne aducem aminte cine suntem acum”, mai spun inițiatorii petiției.

România e una dintre puținele țări europene care nu are un centru pentru salvarea, conservarea și expunerea imaginile istorice. Sute de imagini – fotografii, pelicule, clișee realizate pe sticlă – se deteriorează anual din cauza condițiilor primitive de păstrare. Altele – mii – nu ajung să fie văzute niciodată de public: sunt prinse în lăzi de carton, beciuri vechi și ateliere improvizate.


Publicitate

3 Comentarii

  1. Acimov Dragan spune:

    da, dorim un muzeu al imaginii !

  2. cristiona gloria oprisa spune:

    Un muzeu al fotofrafiei , a istoriei ei este necesar , este arta ce se impune tot mai mult ca manifestare artistica , DA !

Postaţi un comentariu