Peste 790 de locuri de muncă vacante în județul cu o rată a șomajului pe jumătate față de media națională

Foto: Dan Bodea

Peste 790 de locuri de muncă vacante sunt raportate în această perioadă în sistemul SSO al AJFM Cluj, o platformă realizată cu fonduri europene și gândită special astfel încât angajatori să găsească rapid forță de muncă potrivită pentru posturile deficitare. Aproape jumătate dintre aceste posturi sunt destinate muncitorilor necalificați.

2,37% este rata șomajului la nivelul județului Cluj în luna martie, adică jumătate din media națională care era în luna decembrie la 5,5%, potrivit Eurostat. În Cluj, locurile de muncă se raportează la AJOFM prin sistemul de la nivel național, dar și printr-o platformă specială, numită SSO.

„Orice angajator de la nivelul județului Cluj are obligația de comunica AJOFM locurile de muncă vacante. Această comunicare de vacantare înseamnă și o comunicare a lor către persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, nu neapărat cele care sunt în evidența noastră. Modalitatea de colectare a locurilor de muncă vacante la AJOFM Cluj se face în două moduri: pe sistemul informatic la nivel național și pe o platformă dezvoltată de către instituție, SSO. Această platformă se încarcă lunar și solicitările sunt vizibile pentru toată lumea”, explica Ana Maria Chiciudean, director adjunct al AJOFM Cluj,

Potrivit datelor AJOFM, la dat de 3 mai era raportat în sistemul instituției un număr de peste 790 de locuri de muncă.

„Locurile de muncă sunt omogene pe domenii de activitate. Avem retail, avem automotive, avem componente de mașini și sunt cumva așezate pe orizontală. Politica salarială este cam una și aceeași pentru toți, așa că forța de muncă merge dintr-o parte în altă. Nu există însă locuri de muncă ocolite de către oameni. Lumea, în mod evident, merge acolo unde pachetul de beneficii este cel mai atractiv. La data de 3 mai sunt raportate aproximativ 790 de locuri de muncă vacante la nivelul județului Cluj. Cele mai căutate sunt șofer-auto camion, muncitor necalificat în construcții și confecționer asamblor. Acestea sunt cele mai căutate”, explică directorul adjunct al instituției.

Aproximativ 48% dintre acestea sunt destinate persoanelor fără calificare în domeniul lor de activitate.

„Este o opțiune și o facilitate oferită de către AJOFM Cluj. Există obligația legală de a comunica locul de muncă vacant serviciului public de ocupare, însă nu putem interveni în politica de personal. Dacă ei optează pentru un serviciu privat de recrutare, este opțiunea angajatorului. Dat fiind faptul că avem multe locuri vacante, cred că ele își declară aceste locuri vacante”, mai spune Ana Maria Chiciudean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu