Peste 500 de evenimente la Zilele Culturale Maghiare

Foto arhivă: Dan Bodea

Zilele Culturale Maghiare marchează în acest an sărbătorirea împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș și va aduce în fața publicului clujean peste 500 de evenimente: 30 de concerte pe trei scene, spectacole de teatru și dans, proiecții de film, expoziții, evenimente gastronomice, jocuri medievale, evenimente sportive, degustări de vin, evenimente de realitate virtuală, tururi ghidate, drumeții, petreceri.

Evenimentele se vor desfășura în peste 70 de locuri din oraș, precum Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala Polivalentă, Casa Tranzit, Casa TIFF, cafeneaua Insomnia. Unul dintre cele mai speciale momente ale ediției din acest an va fi o proiecție de videomapping 3D pe zidul Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii, care va avea loc vineri, 19 august, de la ora 22:10 și va marca într-un mod spectaculos împlinirea celor 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș liber regal. De asemenea, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, publicul se va putea bucura de primul concert în Cluj-Napoca al cunoscutei formații Omega, precum și de concertul Ákos, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din Ungaria la ora actuală. 

Seria evenimentelor începe sâmbătă, 13 august, în ziua premergătoare startului Zilelor Maghiare din Cluj, când vor avea loc o serie de drumeții pe trasee de 10, 25 și 50 km din județul Cluj, respectiv un eveniment de cicloturism, pe o distanță de 55 km.

Începând de duminică, 14 august, va putea fi vizitată expoziția bilingvă „În slujba comunității”, organizată cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la nașterea lui Márton Áron (1896–1980), una dintre personalitățile maghiare marcante ale secolului trecut. Márton Áron a fost episcop romano-catolic de Alba Iulia și s-a remarcat prin curajul și credința dovedite în fața nedreptăților comise atât de dictatura naţional-socialistă, cât şi de cea comunistă. A protestat împotriva deportării evreilor, iar în timpul dictaturii opresive ceauşiste nu a cedat în faţa repetatelor persecuţii, ci a rămas alături de enoriaşii diecezei pe care a condus-o. Expoziția este patronată de Excelenţa Sa, dr. Áder János, preşedintele Ungariei și de dr. Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia. Lucrările vor putea fi văzute de public pe tot parcursul Zilelor Culturale Maghiare, în fața Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail. 

Tot duminică, începând de la 12:00, va avea loc vernisajul unei expoziții dedicate Sfintei Marii, o selecție de reprezentări ale Fecioarei în viziunea a 55 de artiști maghiari contemporani. Evenimentul e organizat cu prilejul aniversării a 500 de ani ai statuii Sfintei Marii de la Şumuleu-Ciuc și se va desfășura la sediul Parohiei Romano-Catolice Sfântul Mihail, în Sala festivă de la mansardă (str. Iuliu Maniu, nr. 2). Evenimentul va avea traducere în limba română.

În aceeași zi, începând la ora 17:00, va avea loc vernisajul unei expoziții bilingve cu selecții de opere maghiare de artă contemporană, care va aduce în prim plan lucrările unor artiști maghiari de primă mână. Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și va beneficia de traducere în limba română.

Ziua se va încheia printr-un concert al trupei KFT, care se va desfășura de la ora 20:00, la Parcul de sculptură Arkhai din Vlaha. Zilele Culturale Maghiare din Cluj se află la a șaptea ediție și se vor desfășura între 14 și 21 august.

Distribuie:

Postaţi un comentariu