Peste 2.400 de autorizaţii de taxi în Cluj-Napoca

Foto: Dan Bodea

Pentru ca cei circa 320.000 de clujeni să beneficieze de servicii de taximetrie în condiţii civilizate, această activitate este reglementată în oraş printr-un regulament aprobat de Consiliul Local în 2010, respectiv HCL 109/2010.

În Cluj-Napoca municipalitatea a eliberat peste 2400 de autorizaţii pentru taximetrie. Dintre acestea 1.061 sunt pentru firme, iar 1.405 pentru persoane fizice. Sunt totodată înregistrate 12 dispecerate de taxi. Pentru taxiuri sunt amenajate standuri în peste 80 de locaţii, numărul de locuri de aşteptare disponibile fiind de 492, locaţiile şi numărul de locuri fiind aprobate prin HCL 160/2008. Tariful maximal aprobat, şi care a fost majorat ultima dată în 2013, este de 2, 25 de lei per kilometru ziua şi 3 lei noaptea.

Potrivit regulamentului, taxiul trebuie să aibă afişate în interior la loc vizibil o listă care poate fi consultată de către client, cuprinzând titularul legal al autorizaţiei de taxi, sediul sau domiciliul după caz, şi tarifele de distanţă, de staţionare şi de pornire, pe timp de zi şi pe timp de noapte cu ştampila primăriei, precum şi un ecuson cuprinzând numele şi fotografia conducătorului auto.

Acelaşi document cere taximetriştilor să aibă o ţinută decentă în timpul desfăşurării activităţii, să nu consume mâncare, seminţe sau băuturi alcoolice în timpul cursei şi nici să nu expună materiale cu caracter obscen în autovehiculele de taxi. Interdicţia se aplică şi călătorilor.

Autorizaţia este valabilă timp de 5 ani şi nu poate fi vândută, doar cesionată altcuiva în anumite condiţii: prin fuziunea a două sau mai multe societăţi, prin diviziunea unei societăţi; prin transfer – când se renunţă la una sau mai multe autorizaţii de taxi, în favoarea unor angajaţi ai transportatorului şi când o persoană fizică autorizată se transformă în societate comercială.

În alte oraşe tarifele practicate sunt mai mici decât la Cluj. Potrivit taximetre.ro, la Timişoara poţi circula cu taxiul la un tarif de 1, 49 lei pe kilometru, la Braşov cu 1, 35 lei, iar la Sibiu cu 1, 79 de lei per kilometru.

Postaţi un comentariu