Peste 100 de cazuri de rujeolă înregistrate de DSP Cluj. Nevaccinarea, principala cauză a epidemiei

 

101 cazuri de rujeolă au fost raportate Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj, fiind vorba de cazuri ușoare care nu au necesitat internare și au avut ca principală cauză neadminstratea vaccinului.

Potrivit directorului Direcției de Sănătăate Publică (DSP) , la nivelul județului Cluj s-au raportat 101 cazuri de rujeolă în zona municipiului Dej, , fiind în mare parte vorba despre copii nevaccinați la termen. Astfel, din totalul de cazuri, 37 au fost confirmate, 55 sunt cazuri probabile iar 9 au fost infirmate. De asemenea, 64 dintre aceste cazuri sunt copii nevaccinați iar 21 sunt copii cu vârste mai mici de un an care s-au îmbolnăvit înaintea de a fi eligibili pentru vaccinare.

„Sunt cazuri din zona municipiului Dej, unde au mai fost probleme. La Cluj nu sunt cazuri grave care să fi necesitat internare. Până la urmă, 80% dintre aceste cazuri sunt copii nevaccinați, în condițiile în care vaccin este tot timpul și cu asta nu au fost probleme. Nu pricep de ce nu merg la vaccin”, a explicat, directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu.

România se confruntă, în acest an, cu o epidemie de rujeolă, pe fondul refuzului vaccinării copiilor, potrivit Ministerului Sănătăţii, care condamnă campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor.

Sursa citată precizează că înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împotriva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cei trei copii care au decedat aveau sub un an, adică vârsta la care se face imunizarea împotriva rujeolei cu vaccinul ROR.

MS face apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.

În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an.

Distribuie:

Postaţi un comentariu