Pericol la Pata Rât. Lacul de levigat a ajuns la doar câţiva metri de centura Vâlcele – Apahida

Foto: Szakats Istvan

Situaţia de la Pata Rât se agravează pe zi ce trece. Lacul toxic a crescut foarte mult în ultimele zile, iar acum a ajuns foarte aproape de centura de ocolire Vâlcele – Apahida. Activistul civic Szakáts István spune că circulaţia pe centură va fi afectată serios.

“Headline-uri noi de la Pata Rât. Au apărut crevase – unele de 2.5m adâncime în muntele de gunoi. Avalanșa de gunoi vine încet peste drum. Lucrările de consolidare nu se pot face. Centura va trebui închisă, cel puțin temporar. Ecologizarea muntelui de gunoi? Putem s-o uităm. În 2 noiembrie am mers din nou la Marea Neagră a Pata Râtului, să văd cum evoluează lucrurile.În acea zi a apărut și studiul Universității Tehnice despre cauzele alunecării de gunoi, și mai ales, ce e de făcut. Dar ceea ce sună într-un fel pe hârtie, e altfel în realitate. În 2 noiembrie levigatul era la 4 metri de carosabil.  De la apăsarea dealului de gunoi, șanțul care ar fi putut să conducă levigatul către Apahida s-a ridicat. Nu mai curge nimic de vreo lună de zile, iar astfel levigatul se captează în spatele barajului de pământ și gunoi. La o diferență de nivel de 30cm asta înseamnă încă 50.000 metri cubi de lichid toxic până în decembrie. O rigolă nu se poate săpa – pentru că Apele Române spun că această cantitate de levigat netratat ajungând în Someș și apoi Tisa ar produce un incident internațional. Se pare că ce e acolo e chiar toxic. Toxic – toxic.
Apele române cer de la CJ o stație de epurare – abia după aia s-ar putea lăsa lichidul în aval. Dar. Dacă Consiliul Județean nu a avut loc unde să pună o stație mică cu osmoză inversă, o stație de epurare nu are unde să pună nici atât”, scrie activistul clujean.


Consiliul Judeţean a cerut Universității Tehnice, după alunecarea deşeurilor care s-a produs în 22 iulie, să realizeze o expertiză privind cauzele producerii alunecării, dar şi privind măsurile care se impun luate în zonă. Potrivit expertizei, ar fi necesară ridicarea unui zid care să oprească alunecarea de teren, mutarea unor cantităţi de gunoi, dar și ridicarea unor ziduri care să protejeze centura de ocolire.

Distribuie:

Postaţi un comentariu