Percheziții DIICOT la sediul clubului CFR Cluj pentru presupuse infracțiuni financiare

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) face, joi, percheziții la mai multe locații din București și Cluj-Napoca, fiind vizate activități financiare ale clubului sportive CFR Cluj. Astfel, conducerea clubului este suspectată de procurori de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată cu un prejudiciu de aproximativ 8, 5 milioane de euro.

Potrivit comunicatului DIICOT, procuorii au dispus începerea urmării penale asupra faptei și nu asupra unor persoane „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată”.

Conform comunicatului, persoane cu funcții de conducere din cadrul clubului și-au însușit sume de bani în cuantum total de aproximativ 8, 5 milioane de lei din activitatea clublui.

„La data de 19.05.2016 se efectueaza 20 de percheziţii la locaţii situate în mun. Bucureşti precum şi mun. Cluj-Napoca. Infracţiunea de delapidare se referă la posibila însuşire de bani (suma totală de 8.485.682 euro) din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA de către persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de funcţionari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane”, se arată în comunicat.

13230964_1198769266829912_1034355345_o

Faptele au fost comise prin intermediul unor firme de tip off-shore cu sedii în Cipru și insulele Seychelles, care au prestat servicii de consultanță și scouting pentru club. Procurorii au suspiciuni că atât firmele cât și activitățile sunt fictive.

„Faptele au fost comise prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de Club, provenind din cesiuni de creanţă suspecte. Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA”, spune procurorii.

De asemenea, clubul mai este acuzat și de infracțiuni de evaziune fiscal.

„Infracţiunea de evaziune fiscală se referă la evidenţierea în actele contabile ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de 8.485.682 euro”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Vom reveni cu detalii!

 

Postaţi un comentariu