Patrick Modiano este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură

Foto: www.zone-critique.com

Scriitorul francez Patrick Modiano a primit premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii.

Acest premiu a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, “pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, a precizat Comitetul Nobel.

Patrick Modiano este scriitor francez de origine evreiască, născut în 1945, şi este al 11-lea autor francez care obține prestigioasa distincție.
Dintre cărţile sale, au fost traduse în limba română volumele „Strada dughenelor intunecoase” (Univers, 1981), „Bulevardele de centură” (Univers, 1975) „Călătorie de nuntă” (Univers), „Fotograful” (1996), „Scutit de pedeapsă” (Minerva 1994), „Duminici de august” (Minerva, 1986), „În cafeneaua tinereții pierdute” (editura Art) și „Dora Bruder” (editura RAO).

Patrick Modiano este al 111-lea laureat al Nobelului pentru Literatură.

În 2013, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei Alice Munro (Canada), considerată un maestru al prozei scurte contemporane.

Postaţi un comentariu