Pata de pe obrazul Clujului rezistă

Foto: ISU CLUJ

Pata Rât, groapa de gunoi a clujenilor, rămâne o eternă problemă nerezolvată pentru autorităţile locale şi judeţene. Ca în celebra reclamă, groapa de gunoi şi pata…rezistă. Nici viitorul imediat nu aduce nimic mai bun, doar promisiuni şi aşteptare.

Recent gunoaiele de pe rampa veche au luat foc şi au ars cu săptămânile, lucru care s-a soldat şi cu o amendă consistentă de 80.000 de lei dată de Garda de Mediu Consiliului Judeţean (contestată de instituţia judeţeană). Şi mai recent, gunoaiele de pe rampa temporară, aflată în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public Cluj-Napoca, cea care primeşte doar gunoaiele din municipiul Cluj-Napoca, au luat şi ele foc, un incendiu provocat, după cum a declarat chiar primarul Emil Boc, în acest sens fiind depusă şi o plângere la poliţie.

Ce soluţii propun însă autorităţile la această criză mocnită şi prelungită cu anii a gunoaielor? Niciuna. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean mai avem de aşteptat cel puţin un an şi jumătate ca să avem un centru de management integrat al deşeurilor. Deja celebrul CMID, la care s-a început încă din 2012 şi la care după patru ani ne putem „lăuda” cu un şantier compromis prin greşeli de proiectare şi execuţie care au determinat alunecarea terenului, cu contracte reziliate şi licitaţii noi în derulare de luni de zile şi încă nefinalizate, dar şi cu un conflict între beneficiar şi executant pe tema închiderii şi ecologizării vechii gropi de la Pata Rât, dispută provocată de sutele de mii de metri cubi de gunoaie depozitate ilegal acolo.

La Pata Rât gunoiul arde

Recentul scandal iscat de aprinderea gunoaielor fie prin autocombustie în groapa veche de gunoi, fie incendierea lor pe rampa temporară a RADP-ului ar fi trebuit să scoată autorităţile din amorţeală. Însă în afară de câteva comisii mai mult sau mai puţin de urgenţă convocate care s-au plimbat pe la groapa de gunoi, singura măsură luată a fost să se pună pământ peste gunoaie. Şi bineînţeles, alţi bani de la buget, adică alocarea unor fonduri suplimentare, mai exact 3, 5 milioane de lei, pentru măsurile necesare pentru stingerea incendiului. Bani care vor fi cheltuiţi după ce se încheie o procedură de negociere directă la care au fost invitate trei firme, pentru a se stabili cine va implementa efectiv măsurile de stingere a incendiului.

Rampa veche de la Pata Rât e deja predată încă din 2015 unei asocieri de firme, S.C. Nordconforest S.A., S.C. Finara Consult S.R.L., S.C. Interdevelopment S.R.L, ca să fie închisă şi ecologizată. Numai că şi acest contract, ca orice alt contract ce are legătură cu Pata Rât, este cu ghinion. Constructorii au participat la licitaţie pe baza unui caiet de sarcini care estima că în groapă există o anumită cantitate de deşeuri care trebuie ecologizate. După încheierea licitaţiei şi semnarea contractului, când constructorul a mers la faţa locului şi a început studiile pentru proiectare au rezultat că sunt cu vreo 500.000 de metri cubi în plus. „Conform Revendicării nr. l a Antreprenorului, în urma ridicării topografice executată de către Antreprenor, a rezultat în luna iunie 2015, cantitatea de 1.905.535 mc, extinsă pe o suprafaţă de 219.900 mp. Din calculele Antreprenorului, rezultă o cantitate de 541.835 mc depozitată suplimentar faţă de cantitatea de deşeuri estimată în Fişa de Date, cantitate care ar presupune executarea de lucrări suplimentare în valoare de 6.373.307, 45 lei” au precizat reprezentanţii CJ Cluj pentru Transilvania Reporter.

Şi de aici bineînţeles că a început conflictul pentru că cei de CJ nu doresc majorarea sumei din contract, iar antreprenorul nu mai vrea să facă toată munca pe aceiaşi bani. Conflictul este încă nesoluţionat. „Beneficiarul (n.r. Consiliul Judeţean) prin adresa nr. 14594/01.09.2015, consideră solicitarea privind admiterea de costuri suplimentare ca nefondată şi ca urmare respinge documentaţia privind detalierea Revendicării nr. 1 a Antreprenorului. Datoriră faptului că a fost atribuit contractul de “Asistenţă tehnică pentru Supervizarea contractelor de lucrări aferente proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj” şi a fost emis Ordinul de Începere pentru Inginer, în perioada următoare va fi emis şi punctul de vedere al acestuia, care este un mediator între Beneficiar şi Antreprenor”, se mai arată în răspunsul celor de la CJ Cluj.

Cert e că între timp, la un an de la predarea amplasamentului, nu s-a încheiat nici măcar partea de proiectare. „În acest moment nu este finalizată etapa de proiectare datorită faptului că nici până în acest moment nu s-a primit de la Agenţia Natională pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, punctul de vedere clar cu privire la cele două posibilităţi de închidere a depozitului Pata Rât, respectiv: (1) Închiderea depozitului Pata Rât, cu preluarea numai a deşeurilor în cantitate de 1.350.000 mc de pe suprafaţa aflată în administrarea Judeţului Cluj de 18, 208 ha, şi respectiv ignorarea cantităţii de deşeuri depozitate în afara suprafeţei mai sus menţionate; (2) Închiderea depozitului Pata Rât cu preluarea deşeurilor de pe toată suprafaţa aferentă deşeurilor depozitate, respectiv 21, 59 ha şi a cantităţii totale de deşeuri existen pe această suprafaţă, respectiv 1.905.535 mc, cu încadrarea în suprafaţa de 18, 208 ha. Ţinând cont de necesitatea atingerii obiectivului din Proiect, respectiv “închidere şi ecologizare depozite de deşeuri urbane neconforme”. După finalizarea etapei de proiectare şi aprobare a Proiectului tehnic de către Beneficiar prin intermediul Inginerului, se va putea trece la executarea lucrărilor efective de închidere şi ecologizare a depozitului de deşeuri Pata Rât. Termenul de realizare a lucrărilor de execuţie este de 8 luni de la data emiterii Ordinului de Începere”, precizează oficialii de la judeţ.

La CMID domneşte…birocraţia

Contractul de lucrări pentru Centrul de Management Integral al Deşeurilor este în continuare în impas, deşi contractul cu fostul antreprenor, Asocierea Atzwanger S.P.A., Ladurner Impianti S.R.L., S.C. Confort S.A., S.C. Vel Service S.A., a fost reziliat la data de 21.10.2014, moment de la care nu s-au mai desfăşurat lucrări în cadrul acestui şantier. Stadiul actual al lucrărilor este: Celula de depozitare şi Platforma Administrativă – aprox. 34 %, Staţia de Tratare Mecano-Biologică şi Staţia de Sortare aprox. 69 %.

Ce s-a mai făcut între timp? Destul de puţin am spune…. doar muncă birocratică. Mai exact, Consiliul Judeţean Cluj a defalcat contractul de lucrări în două contracte de lucrări distincte, unul pentru proiectarea şi execuţia celulei de depozitare şi a zonei administrative şi unul pentru proiectarea şi execuţia restului de lucrări la zona tehnică, adică staţia de tratare mecanico-biologică şi staţia de sortare.

Cum spuneam, contractele legate de acest proiect sunt sistematic urmărite de ghinion, aşa că nu e de mirare că şi contractul de lucrări pentru consolidarea versantului destabilizat din cadrul CMID încheiat cu Ceconi SRL a fost reziliat în 20.07.2015, iar cel aferent Construirii Drumului de acces, în decembrie 2015. Iar în 29.12.2015 procedura de licitaţie pentru finalizarea Zonei Tehnice a fost anulată. Aşa că toate lucrările, comasate, au fost incluse într-o nouă licitaţie, unde ofertele se pot depune până în 26 mai. „Durata de execuţie a acestui contract este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere, însă luând în considerare perioada necesară procedurii de achiziţie publică, se poate estima că data de finalizare 31.12.2017”, susţin cei din conducerea CJ Cluj.

Cu ce bani se va termina acest proiect eşuat? Autorităţile judeţene speră că tot cu bani europeni, respectiv prin POIM 2014-2020. Rămâne de văzut dacă şi cei de la Bruxelles vor fi de aceeaşi părere.

Distribuie:

Postaţi un comentariu